print

Alginaat terugwinnen uit korrelsib

Terug
Projectcode 432640
Uitvoerders
Thema Grondstoffenfabriek
Einddatum 01-12-2018

Bij de zuivering van afvalwater met de Nereda®-technologie ontstaat korrelslib als bijproduct. Onderzoek heeft aangetoond dat de substantie die verantwoordelijk is voor de korrelvormige groei van bacteriën een zogenoemd alginaatpolymeer is. Dit is een suiker die een zeer sterke waterbinding kent, vloeistoffen kan verdikken of geleren en een basis voor coatings kan vormen. Korrelslib bevat tot twintig procent van dit polymeer. In dit project wordt de haalbaarheid onderzocht van diverse afzetmogelijkheden voor het alginaat dat op vrij eenvoudige wijze uit het korrelsib kan worden gewonnen.

Alginaat kent vele toepassingen die momenteel vooral liggen op het gebied van medische materialen en voeding. Na extractie van het alginaat is het korrelslib ontsloten en kan het resterende materiaal worden vergist, waarbij nog steeds een hoge methaanopbrengst kan worden verkregen. Voor landbouwtoepassingen kan het korrelslib als gedroogd materiaal direct worden aangewend.
 
In dit project werken TU Delft, Royal Haskoning DHV, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Waterschap Rijn en IJssel en STOWA met elkaar samen.

Afvalwatersystemen

Werkplek

U dient ingelogd en gemachtigd te zijn om deze werkplek te kunnen bekijken.
Login