print

Geuroverlastbestrijding bij gemalen: de kelderballon RAPPORT GEREED

Terug
Projectcode 432584
Uitvoerders Tauw, Wateco en WaterMAAT.
Thema Diversen
Einddatum 01-06-2016

Documenten

>Naar het onderzoeksrapport

Rioolgemalen veroorzaken regelmatig geuroverlast. Er zijn diverse technieken om deze overlast te bestrijden, maar die zijn relatief kostbaar en vragen de nodige personele inzet. Bovendien is de werking ervan niet altijd even goed en veroorzaken ze soms afvalproducten. In dit project onderzoeken enkele  partijen, waaronder STOWA, de werking van een betaalbare geuroplossing, de zogenoemde kelderballon. Dit is een zak die op de uitlaat van een gemaal wordt geplaatst.

De gedachte achter de ballon is dat de meeste geuroverlast bij gemalen ontstaat doordat er voortdurend lucht het gemaal in- en uitgaat door de wisselende waterstanden in het gemaal. Dit wordt wel het ademen van het gemaal genoemd. De gaszak vangt de uittredende lucht op en geeft die later weer af aan het gemaal. De lucht in het gemaal wordt hermetisch afgesloten van de omgeving. De geur kan daardoor geen overlast veroorzaken in de buurt van het gemaal.

 

Op rwzi Zaandam en een rioolgemaal in Moordrecht is tijdens dit project de werking van een externe en interne kelderballon getest, de dimensies van de ballonnen en eerste resultaten kunt u lezen in bijgevoegd artikel.

Klik HIER voor een gefilmde impressie van de pilot op rwzi Zaandam.

Kent u een locatie met geuroverlast en wilt u meedoen met dit onderzoek, neem dan contact op met Cora Uijterlinde van STOWA, 033 460 32 00.

Afvalwatersystemen

Werkplek

U dient ingelogd en gemachtigd te zijn om deze werkplek te kunnen bekijken.
Login