print

Nereda RAPPORT GEREED

Terug
Projectcode 432558
Uitvoerders DHV-Water
Thema Afvalwaterzuivering
Einddatum 01-01-2018

Documenten

Sinds 1998 wordt binnen de Nederlandse watersector onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van de aërobe korrelslibtechnologie. Deze technologie combineert de voordelen van het actief slibproces met de goede bezinkeigenschappen van aëroob korrelslib. Het onderzoek mondde eind 2003 uit in een STOWA pilotonderzoek op de rwzi Ede, waar in 2005 een doorbraak werd bereikt.

>Naar onderzoekrapport 'Nereda Praktijkonderzoeken 2010-2012'
 
Deze doorbraak was het startsein om het Nationaal Nereda Onderzoeks Programma (NNOP) te starten. Met dit programma beogen de deelnemers de jonge tot Nereda® omgedoopte technologie wereldwijd te laten doorbreken. Er werden op meerdere plekken pilots gestart om de technologie in de praktijk nader te onderzoeken. De resultaten van deze pilots staan beschreven in het STOWA-rapport 2010-29.

Samen met STOWA, enkele waterbeheerders, de TU Delft en DHV is begin 2007 een samenwerkingsovereenkomst gesloten en wordt een gezamenlijk opgesteld onderzoeksprogramma uitgevoerd. Waterschap Veluwe besloot om op de rwzi Epe de eerste full scale Nereda installatie te realiseren. Deze werd begin mei 2011 officieel geopend. De opstart en de bedrijfsvoering worden in het kader van het NNOP intensief gevolgd. Aan de volgende onderzoeksthema's wordt aandacht besteed: korrelvorming, voorbehandeling, hydraulische aspecten, energetische aspecten, effluentkwaliteit, nabehandeling en luchtkwaliteit.

Film

Over Nereda verscheen een korte film. Klik HIER om deze te bekijken.
Bekijk HIER de promotiefilm van 56 seconden.

Videopresentaties

Op 9 mei 2012 vond ter gelegenheid van de officiële opening een symposium plaats over Nereda en andere innovaties op het gebied van watertechnologie. Hieronder kunt u de ppt- en videopresentatie van deze dag bekijken, die specifiek gingen over Nereda.

Video | PDF - Van idee naar pilot plant, Mark van Loosdrecht - TU Delft

Video | PDF - Vertaling naar ontwerp / concept, Bart de Bruin - DHV

Video | PDF - Toepassing op Dinxperlo en Vroomshoop, Matthijs Oosterhuis - Waterschap Regge en Dinkel & Philip Schyns - Waterschap Rijn en IJssel

Video | PDF - Toepassing op Epe, Ruud van Dalen - Waterschap Vallei en Veluwe i.o.

Video | PDF - Ervaring met Nereda procesvoering, Wouter Steensma - Waterschap Vallei en Veluwe i.o. en Jorgen Verschoor - DHV

 Video | PDF - Afsluiting met toekomstvisie, Cora Uijterlinde – STOWA NNOP

Website

 

Afvalwatersystemen

Werkplek

U dient ingelogd en gemachtigd te zijn om deze werkplek te kunnen bekijken.
Login