print

Kunstmatige intelligentie voor het Waterbeheer; Toepassing van Neurale Netwerken en Fuzzy Logic

Terug
Rapportnr 2004-47
ISBN 90.5773.279.3
Type Rapport
Prijs € 17
Datum 17-09-2004

Documenten

Download Bestel
Download Bestel
Dit rapport geeft waterbeheerders een beeld van de mogelijkheden die moderne computertechnieken voor gegevensverwerking bieden voor het water(kwantiteits)beheer. De technieken maken het mogelijk het gedrag van watersystemen te voorspellen, waardoor bijvoorbeeld de aansturing van waterstaatswerken effici├źnter kan geschieden.

Het onderzoek heeft zich in eerste instantie toegespitst op het inventariseren van de toegepaste technieken en in het bijzonder de succesfactoren en beperkingen van deze technieken. Er is daartoe zeer uitvoerig literatuuronderzoek gedaan, hetgeen heeft geleid tot een overzicht van toegepaste technieken in vier verschillende delen van het waterdomein: drinkwater, afvalwater, regionale watersystemen en kustwatersystemen.Op basis van de resultaten van het literatuuronderzoek zijn vervolgens de technieken van neurale netwerken en fuzzy logic toegepast op problemen in het Nederlandse waterbeheer bij Waterschap Groot Salland en het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Deze onderzoeken hebben laten zien dat technieken uit de kunstmatige intelligentie met succes kunnen worden toegepast bij de ondersteuning van strategisch onderzoek en in het operationele waterbeheer.

Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat het gebruik van kunstmatige intelligentie in andere werkvelden al veel verder intrede heeft gedaan dan in het waterbeheer. De resultaten die in dit onderzoek zijn behaald zijn veelbelovend. Op basis daarvan dient de verwachting te worden uitgesproken dat meer toepassingen in het waterbeheer zullen volgen. Hopelijk zal dit rapport bijdragen tot een start van veel breder gebruik van deze moderne technieken en methoden in het operationele en strategische waterbeheer. Op deze pagina is het rapport te downloaden, alsmede het veel uitgebreidere engelstalige achtergrondrapport

Publicaties