STOWA-Podcasts
Vanaf 15 juli te beluisteren via jouw favoriete podcastapp: de Kracht van Kennis! In deze STOWA-podcast onder leiding van podcastmaker Tom Jessen gaan we in op actuele wateronderwerpen, met een kleine knipoog. Te beluisteren waar en wanneer je maar wilt.
We hopen je te inspireren en te vermaken met maar liefst acht podcasts, onder meer over droogte, waterveiligheid en waterkwaliteit. Beluister hier de volledige serie.
Podcast #8: Regenwater, wat gebeurt daarmee?
Podcastmaker Tom Jessen neemt je in deze podcast mee in de wondere wereld van regenwater. Wat moet je ermee? Waar gaat het heen? En wie is daar verantwoordelijk voor? Drie experts weten die vragen te beantwoorden. Je hoort watertechnoloog Coert Petri, riooldeskundige Jelle de Lange en Mirjam Geurts, expert op het gebied van de waterketen.
Podcast #7: Giftige stoffen in water, we gaan de sloot in!
Wat zijn de gevolgen van hoge concentraties giftige stoffen in sloten, kanalen en rivieren? Hoe meet je dat? In deze podcast hoor je experts Martina Vijver en Jaap Postma. Bij het Levend Lab bij de Universiteit Leiden gaan ze in gesprek met podcastmaker Tom Jessen. Samen beantwoorden zij de vraag hoe je inzicht kunt krijgen in effecten van de mix aan chemische stoffen op biodiversiteit in het water. Je hoort ook welke stoffen de meeste zorgen baren.
Podcast #6: Hoe meten we de giftigheid van water?
In het oppervlaktewater kunnen wel tot 150.000 stoffen aanwezig zijn. Voor slechts een klein deel daarvan bestaan er normen. Hoe werkt deze normstelling? En wat is een alternatieve manier om na te gaan of chemicaliën in water een bedreiging vormen voor het waterleven?
In deze podcast gaat Tom Jessen in gesprek met Annemarie van Wezel (Universiteit van Amsterdam) en Leo Posthuma (RIVM). Zij beantwoorden de vraag hoe je inzicht kunt krijgen in de giftigheid van water en welke stoffen daarbij zorgen baren.
Podcast #5: Spraakwater
Fleur & Floor zijn young professionals in de watersector. Waar lopen ze tegenaan? Wat vinden ze boeiend? In deze podcast reflecteren ze op tips en verhalen van drie waterhelden: dijkgraaf Hetty Klavers, watergezant Henk Ovink en Deltares-directeur Annemieke Nijhof.
Podcast #4: Aquathermie: energie uit water halen
Luister deze podcast over de bijdrage van de waterschappen aan de energietransitie. Verschillende technieken, onderzoek en vooral het belang van samenwerking worden besproken. Je hoort onderzoekster Jitske van Popering (Erasmus Universiteit), Katinka Schipper (Hoogheemraadschap van Rijnland) en Patrick Blom (Waterschap Vallei & Veluwe).
Podcast #3 – Data is het nieuwe goud. Wat heb je eraan in de waterwereld?
Informatiegestuurd werken, wat is het? Wat levert het op? En hoe krijg je mensen zover om data gestuurd te werken? Over de nieuwste snufjes en rekentechnieken voor waterschappen en waterbeheerders.
Podcastmaker Tom Jessen praat met Hans van Leeuwen en Bert Palsma van STOWA, Lisette van Beusekom (Royal Haskonig DHV) en Joost Heijkers (HDSR).
Podcast #2: Waterveiligheid: hoe beschermen we Nederland tegen hoogwater?
Nederland ligt onder de zeespiegel en is doorsneden door grote rivieren. Hoe verkleinen we het risico op overstroming tot een acceptabel niveau? Dat is een vraag waar hoogleraar Matthijs Kok (TU Delft), specialist in risicoanalyse en veiligheidsfilosofie meer over vertelt in deze podcast. Aan tafel zit ook Ronald Waterman, specialist in ‘bouwen met de natuur’. Ondanks zijn leeftijd heeft Waterman nog steeds een duidelijke visie op hoe we laaggelegen kustgebieden moeten beschermen tegen hoogwater.
Podcast #1: In gesprek over droogte en klimaatadaptatie met een dijkgraaf en hydroloog
Op de dag van publicatie van deze podcast (15 juli '21) is Nederland en met name Limburg volop in het nieuws vanwege de vele regenval en overstromingen. Daarmee is Nederland een land van extremen. Want droogte is ook een issue.
Wat zijn de risico’s van droogte? Hoe blijven we Nederlanders altijd voorzien van drinkwater? En hoe sla je drinkwater op? Tijdens een wandeling langs de Waal gaat podcastmaker Tom Jessen in gesprek met dijkgraaf en tevens hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas. Ook belt hij met hydroloog Perry de Louw.
Vind je deze podcast leuk? Deel hem dan met collega's en relaties!
We waarderen het ook als je onze podcast wil beoordelen via Spotify, Soundcloud of Apple iTunes!