Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Startbijeenkomst Kennisnetwerk Grip op indirecte lozingen

Op 10 juni houdt STOWA een startbijeenkomst voor het Kennisnetwerk Grip op Indirecte Lozingen. Tijdens de bijeenkomst presenteren waterschappen en partneroverheden inspirerende voorbeelden om grip te krijgen op indirecte lozingen en bekijken we het thema vanuit verschillende perspectieven. Ook gaan we in gesprek over de kennisbehoeften van de waterschappen op dit gebied en prioriteren we kennisvragen.

Aanmelden

Indirecte lozingen - hier bedoeld: lozingen van bedrijven op de riolering - zijn een steeds urgenter wordend probleem voor waterschapen. Met deze lozingen komen stoffen mee die op een rwzi al dan niet verwijderd kunnen worden, en via het effluent vervolgens hun weg naar het oppervlaktewater vinden. Door de herziening van de Richtlijn Stedelijk afvalwater, de KRW-deadline in 2027, verschillende initiatieven voor de versterking van het VTH-stelsel en een steeds groter wordende lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen, is er behoefte aan meer kennis over de stoffen die via indirecte lozingen (van bedrijven), illegale lozingen en diffuse lozingen uit huishoudens en bijvoorbeeld regenwaterafvoer/wegafspoeling op de zuivering terechtkomen. Ook is er behoefte aan meer handelingsperspectieven om eventuele lozingen terug te dringen. Dit kunnen waterschappen niet alleen; omgevingsdiensten en bevoegde gezagen zijn hierbij onmisbaar. 

Er gebeurt bij de waterschappen en bij partnerorganisaties al van alles op het gebied van indirecte lozingen. Samen met ODNL werkt STOWA momenteel aan een overzicht van de kennisbehoeften die er zijn rond indirecte lozingen en inventariseert de stichting goede voorbeelden en lopende projecten. STOWA wil waterschappen en partneroverheden bovendien ondersteunen bij het terugdringen van indirecte lozingen door het faciliteren van het uitwisselen van kennis en ervaringen op het gebied van de kwaliteit van het influent. Onder meer via deze bijeenkomst.

De bijeenkomst is bedoeld voor waterschappers van alle betrokken waterschapsdisciplines. Denk aan: VTH, waterkwaliteit, waterketen, zuiveren, uitvoering, strategie en beleid. 

Ochtend: Kennisdelen en inspireren  

In de ochtend delen waterschappen en partners inspirerende voorbeelden rond de thema’s samenwerken, meten en monitoren, theoretische risicobenaderingen (viewers) en handvatten voor VTH. 

 Middag: Kennisbehoefte omzetten in kennisvragen  

In de middag staan er workshops op het programma om de kennisbehoeften om te zetten in kennisvragen waar het netwerk mee aan de slag kan. Op basis hiervan gaan we met partners (OD’s en bevoegde gezagen) het kennislandschap verder inrichten. 

Naast informatieve presentaties en discussies is er ook tijd om te netwerken.