Bestuur & bureau
STOWA is een stichting met een stichtingsbestuur. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de in STOWA deelnemende partijen: waterschappen, provincies en het Rijk. De dagelijks leiding van STOWA is in handen van een directeur. Verder wordt het STOWA-bureau bemenst door twee secretariaatsmedewerkers en vijf projectcoördinatoren. Het bureau wordt regelmatig versterkt met tijdelijke medewerkers die als projectleider fungeren voor specifieke kennisprojecten.
Bestuur
Het bestuur van STOWA bestaat uit:
- Geert-Jan ten Brink - Waterschap Hunze en Aa's (voorzitter)
- Mark van der Werf - STOWA (secretaris)
- Katja Portegies - Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving
- Marijn Ornstein - Waterschap Vallei en Veluwe
- Mario Jacobs - Waterschap Aa en Maas
- Jo Caris - Waterschap Zuiderzeeland
- Frank van Oorschot - Waterschap Hollandse Delta
- Willemien Meeuwissen - IPO
Het STOWA bestuur vergadert vier keer per jaar, de data voor 2025 zijn:
3 april, 12 juni, 11 september, 11 december.
Na een studie milieukunde in Delft, vertrok Mark van der Werf in 1998 naar de WUR. Daar rondde hij met succes de studie Environmental Science af, met als specialisatie waterzuivering. Na zijn studies startte hij als onderzoeker bij Kiwa, waar hij onderzoek deed naar biofilmvorming op membranen. Vervolgens ging hij aan de slag bij milieuadviesbureau De Straat. Daar leerde hij de waterschapswereld goed kennen.
In 2002 ging hij aan de slag bij de Unie van Waterschappen. Daar werkte hij meer dan twintig jaar in uiteenlopende functies, o.a. als beleidsmedewerker stedelijk waterbeheer en waterketen, KRW- en WB21-coördinator. Sinds 2008 was hij onderdeel van het MT, waar hij enige tijd verantwoordelijk was voor de afdeling Waterbeleid (belangenbehartiging en kennisdeling rondom waterkwaliteit, waterkwantiteit en keringen).
Voor zijn komst naar STOWA was hij bij de Unie van Waterschappen als MT-lid 9 jaar verantwoordelijk voor waterkwaliteit (KRW, landbouwbeleid, stoffenbeleid), duurzaamheid (energie, grondstoffen, circulair), innovatie en internationaal.
Biologe Michelle Talsma studeerde in Wageningen waterkwaliteit en toxicologie. Na een baan bij het Zuiveringsschap Limburg werd ze in 1998 onderzoekscoördinator watersystemen bij STOWA. Michelle houdt zich vooral bezig met de kwantitatieve en de chemische aspecten van watersystemen. Het gaat om peilbeheer en grondwaterbeheer. Maar bijvoorbeeld ook om blauwalgen en de waterkwaliteit van zwemwateren.
Sinds 2010 heeft ze bij STOWA leiding van projecten om het Nederlandse waterbeheer aan te passen aan de effecten van klimaatverandering. Het gaat daarbij specifiek om droogte, zoetwatervoorziening, wateroverlast en klimaatbestendige stad.
Bert Palsma studeerde als fysisch geograaf af in Amsterdam en verdiepte zich in Wageningen in bodem- en grondwaterhygiëne. Zijn loopbaan leidde hem van de Universiteit Utrecht, via TNO (Instituut voor Milieuwetenschappen) en Kiwa Water Research naar STOWA (2000). Bert is onderzoekscoördinator Waterketen, in het stedelijk gebied.
Bert houdt zich de laatste jaren onder meer bezig met studies naar het terugwinnen van energie uit de waterketen, zoals warmte (thermische energie uit afvalwater). Maar ook met projecten op het gebied van decentrale, vaak kleinschalige sanitatieoplossingen. Hierbij worden huishoudelijk-afvalwaterstromen (deels) apart ingezameld en behandeld. Hierdoor is het mogelijk bepaalde stoffen veel gerichter te verwijderen, dan wel terug te winnen en te hergebruiken. Ook houdt hij zich bezig met waterkwaliteitsvraagstukken in stedelijke omgeving en met het klimaatbestendig maken van de stad (bijv. via groenblauwe daken).
Tessa van der Wijngaart studeerde Biologie aan de Universiteit Utrecht, met een specialisatie in Ecologie. Daarna ging ze aan de slag als adviseur bij Witteveen+Bos, waar ze veel kennis en inzichten opdeed over aquatische ecologie. In deze periode werkte ze mee aan een aantal door STOWA geïnitieerde projecten, waaronder Watermozaïek en de ecologische-sleutelfactorensystematiek. Tessa werkte de afgelopen jaren mee aan veel KRW-gerelateerde projecten bij waterschappen, onder meer het opstellen van KRW-stroomgebiedbeheerplannen.
Afvalwatertechnologe Cora Uijterlinde studeerde in 1988 af in Wageningen. Ze was eerst jarenlang op regionaal niveau betrokken bij afvalwaterzuivering, eerst vanuit de provincie Utrecht en later bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In 2002 trad Cora in dienst bij STOWA als onderzoekscoördinator Afvalwatersystemen. Centraal in haar werk staat het optimaliseren van het zuiveringsproces en het beproeven en invoeren van nieuwe zuiveringstechnieken.
De aandacht richt zich daarbij de laatste jaren in toenemende mate op energie- en grondstoffenbesparing bij afvalwaterzuiveringen, op het terugwinnen van aanwezige energie (slib) en op het (terug)winnen van in het afvalwater aanwezige grondstoffen (zoals meststoffen, toiletpapiervezels en grondstoffen voor bioplastics).
Oscar van Dam werkt sinds 2022 bij STOWA. Hij coördineert als programmamanager Waterveiligheid al het toegepaste onderzoek op dit gebied, en leidt onder meer twee grote langlopende programma's van STOWA: het Programma Instandhouding Waterkeringen (PIW) en het Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen (ORK).
Oscar studeerde Fysische Geografie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde op duurzaam bosbeheer van tropisch laaglandregenwoud. Hij werkte als universitair docent aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het snijvlak van hydrologie en ecologie. Aansluitend was hij werkzaam bij ingenieurs- en adviesbureau RPS als teamleider GIS. Daar was hij onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de Digigids en Digispectie, twee producten van zijn latere werkgever STOWA.
Bij zijn volgende werkgever, het Hoogheemraadschap van Delfland, was Oscar beheerder van de waterkeringen en werkte hij aan de implementatie van assetmanagement voor waterkeringen. Voor STOWA was hij in die tijd onder meer betrokken bij de totstandkoming van de Handreiking risicogestuurd beheer en onderhoud, en bij de Handreiking NEN 2767 voor waterkeringen.
Landbouwkundig ingenieur en hydroloog Ludolph Wentholt had al voor Rijkswaterstaat en twee universiteiten gewerkt toen hij in 1992 bij STOWA kwam werken. Ludolph was tot 2023 verantwoordelijk voor de kennisontwikkeling op het gebied van Waterweren. In de periode 2019-2023 was hij projectmanager van het Interreg 2 SEAS project Polder2C’s, uitgevoerd in het living Lab Hedwige-Prosperpolder. Doel was de 2 Zeeën-regio (Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië) beter te beschermen te tegen de stijgende zeespiegel en zware stormen die steeds vaker voorkomen. Dat gebeurde onder meer via allerlei dijkbezwijkproeven (zoals overloop- en overslagproeven).
Sinds 2024 is Ludolph stakeholder manager van het Interreg Noord West Europa project BONSAI (looptijd 2025-2029). Deelnemende partners komen uit Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. Doel is instandhouding van waterkeringen onder een veranderend klimaat, met op de natuur gebaseerde oplossingen en het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen via de bescherming, het duurzame beheer en het herstel van ecosystemen. Voorbeelden bij dijken zijn vooroevers met riet die golven dempen en tegelijkertijd de biodiversiteit van de vooroever vergroten.
Hierbij is ook aandacht voor de effecten van klimaatverandering: wat kan de dijkbekleding van de toekomst worden als ons klimaat verandert? We onderzoeken de effecten van droogte dan wel zeer natte condities op de sterkte van de dijk en de bekleding. We onderzoeken welke preventieve of herstelmaatregelen kunnen werken om droogtescheuren te voorkomen of te repareren. Hierbij kijken we naar dijken en hun omgeving van Zuid-Frankrijk tot Zweden. Wat kunnen we leren van elkaars dijken en hoe kunnen we die informatie toepassen op de dijken van onze toekomst.
Bioloog/ecoloog Bas van der Wal begon zijn waterloopbaan bij het Hoogheemraadschap van Delfland. In 1998 werd hij programmamanager watersystemen bij STOWA. Zijn werkveld betreft met name de ecologische (kwalitatieve) aspecten van watersystemen. Het gaat daarbij onder meer om de doorwerking, concrete vertaling en implementatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en andere Europese regelgeving naar de praktijk van het regionale waterbeheer. Onder zijn leiding heeft STOWA een set sleutelfactoren laten ontwikkelen voor stilstaande en stromende wateren (www.ecologischesleutelfactoren.nl). Hiermee kunnen watersysteemanalyses worden uitgevoerd. Deze vormen de basis voor haalbare doelen en effectieve en doelmatige maatregelen om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren en KRW-doelen te halen.
In 2022 droeg Bas zijn taken als programmamanager over aan zijn opvolger Tessa van der Wijngaart. Hij heeft zich vanaf die tijd bezig gehouden met enkele grote projecten rond de Kaderrichtlijn Water, waaronder het project ‘Anticiperen op de KRW na 2027’. Dit project moet antwoord geven op de vraag: hoe hebben we de implementatie en uitvoering van de KRW destijds bestuurlijk en juridisch ingestoken en wat kunnen we daarvan leren om het na 2027 anders en beter te doen?
Op dit moment is Bas inhoudelijke trekker van het project Ecologische Beoordeling (EBEO) 2.0 (www.stowa.nl/ebeo). In dit project werkt STOWA samen met verschillende partners aan een methode waarmee de ecologische kwaliteit van oppervlaktewateren diagnostisch kan worden beoordeeld. Waterbeheerders krijgen met deze methodiek niet alleen inzicht in de ecologische toestand van hun wateren, maar het geeft ze ook meer inzicht in de vraag waarom die toestand is zoals die is (diagnose).
Jet Gerssen werkt sinds 1994 als managementassistente bij STOWA. Zij is primair verantwoordelijk voor alle financiële zaken aangaande het bureau. Daaronder vallen onder meer de debiteuren- en crediteurenadministratie, projectbewaking, het opstellen van opdrachtbrieven, het doen van offerte-uitvragen, het inzichtelijk maken en houden van ontvangsten op projectbasis etc. Daarnaast verricht zij alle voorkomende secretariële taken voor de programma- en projectmanagers en de directeur.
Petra Angelone werkt sinds 1999 als officemanager bij STOWA en is ondersteuner van de directeur en projectcoördinatoren. Zij is verantwoordelijk voor een breed spectrum aan werkzaamheden waaronder het organiseren van alle bijeenkomsten, alle secretariële en facilitaire werkzaamheden.