STOWA slibwebinars deel 3 ‘Innovaties’
De verwerking van zuiveringsslib is een grote kostenpost voor de waterschappen. Mede om die reden lopen er tal van initiatieven om de kosten van slibverwerking te verlagen, maar ook om de duurzaamheid van de verwerking te verhogen. In een aantal slibwebinars brengt STOWA u op de hoogte van de laatste stand van zaken rond slibverwerking. Neem actief deel of kijk de uitzendingen terug en u bent weer helemaal bij! In het derde deel van deze reeks gaan we dieper in op innovaties in slibverwerking.
Datum |
|
Locatie |
online |
Tijd |
15.00-17.00 uur |
Tags |
Dit slibwebinar is nu gesloten voor inschrijvingen maar staat binnenkort op STOWA YouTube.
In deze derde editie van de STOWA webinar serie over slibverwerking gaan we dieper in op innovaties rondom de verwerking van zuiveringsslib. Cora Uijterlinde van STOWA en dagvoorzitter Merle de Kreuk, professor Environmental Technology bij de TU Delft, zijn wederom de gastvrouwen voor dit webinar.
In het eerste blok van het webinar gaan we in op twee innovaties die recent op commerciële schaal zijn gerealiseerd. Alex Sengers van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard zal presenteren hoe ver men gevorderd is met de opstart van hun Themista installatie en welke doelen zij nastreven. Hans Kuipers van Waterschap Zuiderzeeland vertelt meer over de ervaringen van het waterschap met hun Ephyra vergister.
In het tweede blok hebben we een aantal korte presentaties over innovaties die op pilotschaal getest zijn of worden en dus nog wat eerder in de ontwikkeling zitten. George Zoutberg van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rob van de Sande van Waterschap Aa en Maas delen hun ervaringen over superkritisch vergassen. Hans Kuipers van Waterschap Zuiderzeeland zal Torwash presenteren en Jouke Boorsma van Aquaminerals zal laten zien hoe men is met het maken van biobitumen uit slib. Tenslotte zal Joost van de Bulk het MidMix proces presenteren om slib in een bouwstof om te zetten.
We sluiten af met een paneldiscussie waarin we ingaan op de vraag welke rol waterschappen hebben bij het stimuleren van innovaties en hoe we de introductie van innovaties kunnen versnellen. Gedurende het hele programma kunnen deelnemers via de Q&A deelnemen en vragen bespreken we steeds zo snel mogelijk plenair in het webinar. Door deel te nemen aan het webinar ben je weer volledig op de hoogte van de stand van zaken rondom de verschillende innovaties en welke volgende stappen genomen worden in de komende tijd.
Dit webinar is een derde in een reeks van vier webinars. het eerste weniar ging over thermische druk hydrolyse, het tweede webinar over slibontwatering. Op 13 april volgt nog een webinar over de slibeindverwerking.
Alle slibwebinars terugkijken? Klik HIER
25 mei deel 4 slibwebinars-slibeindverwerking (let op gewijzigde datum, was 13 april)
In de vierde bijeenkomst op 25 mei bespreken we ontwikkelingen op het gebied van de slibeindverwerking. De slibverbranders in Moerdijk en Dordrecht bewijzen de waterschappen al lange tijd een trouwe dienst, maar hoe lang gaan zij nog mee? Daarnaast zal er een nieuwe verbrandingsinstallatie komen in Noordoost Nederland en zijn er plannen bij Waternet voor realisatie van een slibdrooginstallatie. Tijd om te bespreken wat voor gevolgen dit allemaal heeft voor de verwerkingscapaciteit in Nederland.