Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Waterkwaliteit: waarde en werkelijkheid. KRW-congres 2025

Nederland moet in 2027 voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW), maar ligt niet op koers. Dus is de vraag: hoe krijgen we voldoende schoon water? Het KRW-congres van STOWA combineert dit keer filosofische, psychologische, technische en juridische inzichten. We presenteren data-gedreven innovaties. En we geven de ruimte aan nieuwe invalshoeken voor bestuurlijke en beleidsmatige slagvaardigheid.

De bijeenkomst is volgeboekt, wilt u op de reservelijst stuur dan een mail naar stowa@stowa.nl ovv 12 maart.

--------------------------------------------------------------------------
Ochtend plenair programma


•    Onder het oppervlak: de waarde van water voor nu en later. Door Prof.Dr.Ir. Neelke Doorn (TU Delft).
•    Anders kijken naar de werkelijkheid: een innovatieve manier van monitoren. Door Dr.ir. Ralf Verdonschot (WEnR).
•    Ontwerpen met water: wat we nodig hebben. Door Mr. Martijn Verwoerd (Bouwend Nederland)
•    Een tandje er bij: van weten naar doen. Door Dr. Jos Ahlers (Your©Creative Business Company)

Middag workshops


KRW na 2027 


>Van regelgeving naar realisatie
In deze sessie staan juridische knelpunten bij de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water centraal. Welke handelingsperspectieven heb je als waterbeheerder, bestuurder of vergunningverlener? Dit gebeurt mede aan de hand van twee onderzoeken door de Universiteit Utrecht, uitgevoerd in opdracht van waterschappen in de regio Rijn-West en Noord-Brabant.

>Van Plan tot Praktijk: sleutelfactoren in beekdalherstel
In tal van beekdalen is de schop de grond in gegaan en zijn watersystemen ecologisch verrijkt. Hoe kwamen deze plannen van de grond? Aan de hand van Drentse projecten kijken we naar bestuurskundige sleutelfactoren als het geheim van succesvol beekdalherstel.

>Geen woorden, maar daden: de kracht van bestuur
Daadkrachtig bestuur voor de kwantiteit en kwaliteit van ons water. Hoe doe je dat in tijden waarin klimaatverandering, verstedelijking en de landbouwtransitie vechten om aandacht? Een workshop over prioriteiten, strategische keuzes, samenwerking en balanceren tussen korte- en lange termijn resultaten. Met een interactieve discussie zoeken we naar concrete to do’s voor effectief waterbeheer.

EBEO 2.0 


>Doe de juiste dingen: bepaal en presenteer de knelpunten
Hoe krijg je inzicht in de ecologische toestand van een watersysteem om de juiste maatregelen te kiezen? In deze workshop gaan we interactief aan de slag om te zien hoe we meer uit onze monitoringsdata kunnen halen en gaan we van beoordeling naar diagnose. Dit geeft je een beeld van het diagnostische instrument dat wordt ontwikkeld in het kader van EBEO 2.0.

>Meer waarde uit monitoring: toxische druk, bio-assays en ecologische werkelijkheid
Doe wat een KRW-amendement suggereert. Zie wat je met een standaardmeting niet ziet!
Duik in de wereld van bio-assays, toxische druk en de ecologische werkelijkheid.
Neem (kosten) effectieve maatregelen die de waterkwaliteit echt verbeteren. 


>Wat vertellen bacteriën over de kwaliteit van water- en waterbodem?
Bacteriën zijn ontzettend nuttig voor het goed functioneren van aquatische ecosystemen. Ze ruimen overtollige mest op, maken voedingsstoffen uit de waterbodem biologisch beschikbaar, en kunnen zelfs broeikasgassen afbreken. De bacteriële samenstelling van water en bodem hangt sterk samen met omgevingsfactoren, waardoor bacteriën mogelijk ook van belang kunnen zijn als waterkwaliteitsindicator. Deze lezing gaat in op het belang van micro-organismen voor het ecosysteem-functioneren en de potentie van deze organismen als waterkwaliteitsindicator.


Afsluiting / afscheidsborrel Bas van der Wal
Na het programma is er een afscheidsborrel ter gelegenheid van de pensionering van Bas van der Wal, sinds 1998 programmamanager watersystemen bij STOWA. De laatste twee jaar was hij projectmanager voor enkele grote KRW-projecten.

Toelichting op de key note speakers
Neelke Doorn
Toen ik in 1991 civiele techniek ging studeren, zei mijn oma dat ik altijd al gefascineerd was door water en techniek. Mijn oma woonde in Amsterdam, met uitzicht op een drukke brug over de Amstel. Ze vertelde hoe ik als peuter vroeg of de mensen in de auto’s het niet vervelend vonden dat ze moesten wachten als de brug open was voor een passerend schip. Als getraind civiel ingenieur zou ik nu praten over wachttijdanalyse en optimalisatie. Als afgestudeerd filosoof zou ik het eerder hebben over een waardegeladen analyse. Over de ontsluiting van een kansarme buurt, het belang van toegankelijk openbaar vervoer en misschien ook over haast en een doorgeslagen consumptiepatroon. Moet het systeem dat de ingenieur wil optimaliseren niet helemaal op de schop? Vandaag hoop ik met een waarden-blik naar ons watersysteem te kijken, waarbij ik als ingenieur met beide benen op de grond zal blijven staan.

Ralf Verdonschot
Al bijna twintig jaar onderzoekt Ralf Verdonschot de relatie tussen watersystemen en hun omringende landschappen. Hij kijkt hoe je met natuurlijke oplossingen de ecologische waterkwaliteit kunt verbeteren. Denk aan het ophogen van beekbodems, dood hout inbrengen, moerasontwikkeling stimuleren en minder intensief maaien. Ralfs favoriete groep waterdieren is de macrofauna. Ze komen in de meest wonderlijke verschijningsvormen voor in het water en zijn met het blote oog te zien. Voor Ralf zijn ze een belangrijke graadmeter voor ecologische kwaliteit. Zijn onderzoeksresultaten als senior onderzoeker aquatische ecologie bij WER vertaalt hij graag in praktische maatregelen voor waterbeheer. Want alleen zo bereiken we een betere waterkwaliteit.    

Martijn Verwoerd
De meeste kinderen willen dokter, bouwvakker of politieagent worden. Ik niet. Ik wilde bruggen ontwerpen. Alleen bleek enige aanleg voor wis- en natuurkunde te ontbreken, dus was het voor iedereen beter dat ik geen civiele techniek ging studeren. Maar door af te studeren in bouwrecht kwam ik toch een beetje in ‘het wereldje’ terecht. Anderzijds is het leuk om iets betekenisvols te doen en zodoende werk ik nu als jurist en belangenbehartiger bij een branchevereniging voor bouw- en infrabedrijven. Daarbij heeft waterkwaliteit mijn bijzondere interesse, enerzijds omdat het een intellectueel uitdagend dossier is en anderzijds omdat schoon en voldoende water een randvoorwaarde voor het leven zelf is. De afgelopen jaren sprak ik met talloze natuur- en ondernemersorganisaties, waterschappen, politici, juristen en bouwers over dit onderwerp. Aan mij is gevraagd of ik vandaag ‘van buiten naar binnen’ wil kijken en de uitvoeringspraktijk mee wil nemen de zaal in.

Jos Ahlers
Na mijn promotie tot doctor in de Psychologie aan de UVA ben ik overgestapt naar het bedrijfsleven en verloor ik mijn hart aan marketingcommunicatie. Tegelijkertijd hield ik, zo goed mogelijk, contact met de academische wereld.  In mijn loopbaan als strateeg mocht ik talloze organisaties adviseren op het gebied van marktonderzoek, positionering en communicatie. Ik deed dat bij verschillende communicatiebureaus, maar met name als zelfstandig ondernemer, nu binnen mijn eigen bureau. De campagnes voor de rijksoverheid (‘BOB’, ’introductie NL Alert’, ‘Veiligheid thuis/Harm Alarm’) en SIRE waaraan ik mocht meewerken lijken me relevant voor dit congres. Eind 2019 publiceerde ik, samen met René Boender, mijn derde boek over Generatie Z. ‘Gen Z; Verlangen naar verandering’. Een aantal inzichten uit dit boek zullen zeker een plek krijgen in mijn verhaal. We zeggen wel vaak ‘de jeugd heeft de toekomst’, maar handelen we daar ook naar?