Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Webinar CoP Beken en Rivieren ‘Peilen en Vegetatie in stromende wateren’

In dit webinar van de CoP Beken en Rivieren gaat Ellis Penning van Deltares in op recente inzichten rondom peilen en vegetatie. Ze vertelt over uitgevoerd onderzoek, en we kijken hoe je de uitkomsten ervan kunt vertalen naar de praktijk: wat kun je met deze kennis? En hoe verbind je de soms wat abstracte beleidsdoelen met dagelijks beheer en onderhoud?

Uitzending gemist STOWA YOU TUBE

 Bouwen met natuur Eefse Beek

Vegetatie in stromende wateren moet worden beheerd voor zowel waterkwantiteits-, waterkwaliteits- als ecologische doelen. Te veel vegetatie kan de doorstroming verminderen en wateroverlast tot gevolg hebben. Tegelijkertijd is vegetatie een belangrijk onderdeel van het ecologisch functioneren van aquatische ecosystemen.

Met name voor het waterkwantiteitsbeheer is een beter inzicht in de relatie tussen het voorkomen van vegetatie en de daarbij behorende verandering in ruwheid gewenst. Met een beter inzicht in de hoeveelheid, locatie en ontwikkelingssnelheid van vegetatie kan risico-gestuurd maaibeheer worden ontwikkeld. Dit maaibeheer focust op locaties waar daadwerkelijk ‘te veel’ vegetatie is, terwijl het op andere plekken kan worden gespaard om ecologische doelen te halen.

Alvast meer weten? > Bekijk het Deltafact over dit onderwerp