Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Webinar CoP Beken en Rivieren ‘Water vasthouden en vertragen in het Geuldal. De natuur inzetten tegen wateroverlast en droogte'

Een natuurlijker landschap maakt het Geuldal veiliger en helpt om wateroverlast en droogte tegen te gaan. In dit webinar van de CoP Beken en Rivieren laten Corine Geujen (Natuurmonumenten) en Jasper Hugtenburg (H+N+S Landschapsarchitecten) zien hoe het landschap meer regenwater kan opnemen, opslaan en vertraagd kan afgeven. Welke maatregelen kunnen waar in het Geuldal worden toegepast en wat levert dat op?

Aanmelden

Zuid-Limburg is een bijzonder stukje Nederland, onder meer door zijn afwisselende landschap met hoge plateaus, steile hellingen en talloze dalen. Hoe aantrekkelijk en lieflijk het landschap ook is: als het stevig regent, kan dat snel omslaan. Beken treden ver buiten hun oevers en richten grote schade aan. Modderstromen verergeren het probleem. De schrik zit er na het noodweer in de zomer van 2021 bij veel inwoners goed in.

Door klimaatverandering zal extreem nat (en extreem droog) weer steeds vaker voorkomen. Dit vraagt dringend om maatregelen. De natuur kan hierbij een sterke bondgenoot zijn. Een coalitie van natuurorganisaties onder de noemer ‘Natuurkracht’ heeft aan H+N+S Landschapsarchitecten, Bureau Stroming en Acacia Water gevraagd om te onderzoeken welke natuurlijke maatregelen het meest effectief zijn tegen wateroverlast, overstromingen én droogte en hoe deze het beste in het landschap kunnen worden ingepast.

Corine Geujen van Natuurmonumenten neemt ons mee in de aanleiding en doelstelling van ‘Natuurkracht’ en van de studie. Jasper Hugtenburg van H+N+S Landschapsarchitecten gaat vervolgens in op het ontwerpend onderzoek naar natuurlijke maatregelen in het Geuldal. De studie is vertaald in het Duits en Frans en ook door partners over de grens goed ontvangen. Het ontwerpend onderzoek is onder andere opgenomen in het Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw 2024. 

Meer weten?