Webinarserie over water- en stoffenbalansen, deel 1. 'Waterbalansen in beeld'
In een serie van twee webinars maak je kennis met het maken van water- en stoffenbalansen. De webinars zijn interessant voor iedereen die start met het uitvoeren van watersysteemanalyses en het maken van dergelijke balansen. In dit eerste webinar gaan we dieper in op het maken van een waterbalans en wat daarbij komt kijken.
Aanmelden
Datum |
|
Locatie |
Online |
Tijd |
10.00 - 11.30 uur |
Tags |
Waterbalansen zijn van groot belang voor zowel het waterkwantiteits- als waterkwaliteitsbeheer. Waterbalansen geven inzicht in de omvang van waterstromen, in de herkomst van het water in een gebied en daarmee in de waterkwaliteit. Met een waterbalans worden alle in- en uitgaande waterstromen in een watersysteem gekwantificeerd. Een waterbalans is een noodzakelijk onderdeel van een watersysteemanalyse en vormt ook de basis voor de Ecologische Sleutelfactoren.
Met een waterbalans kun je vervolgens een stoffenbalans opstellen waarmee inzicht wordt verkregen in de herkomst van stoffen en de belasting van het water met bijvoorbeeld voedingsstoffen. De belasting van het watersysteem is op haar beurt bepalend voor de mate waarin bijvoorbeeld waterplanten kunnen gaan groeien en/of algen tot bloei kunnen komen. Een goede water- en stoffenbalans is van essentieel belang om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit (diagnose) en maatregelen die je kunt nemen om de waterkwaliteit te verbeteren.
Aquatisch ecoloog Sebastiaan Schep licht in dit eerste webinar de belangrijkste principes toe van de waterbalans en vertelt hoe je de waterbalanstool van STOWA gebruikt kan worden. Hermen Klomp van Waterschap Hunze en Aa’s licht toe hoe in de praktijk een waterbalans eruit ziet en welk inzicht hiermee verkregen wordt.
Meer weten? Klik HIER