Werkdag soortenrijke, bloemrijke dijken (vervallen)
Als dijkbeheerder wil je in je beheergebied een traditionele dijk omvormen in een soortenrijke, bloemrijke dijk. Bijvoorbeeld omdat meer soorten klimaatbestendiger zijn, of omdat jouw bestuur wil werken aan biodiversiteit. Of omdat het talud op basis van de beoordeling niet erosiebestendig hoeft te zijn en dus meer ruimte biedt aan andere functies. Maar hoe pak je dat aan? Dat en meer kom je allemaal te weten op de tweede 'Werkdag soortenrijke, bloemrijke dijken' van STOWA.
Datum |
|
Locatie |
Het Dijkmagazijn Beuningen Dijk 41, Beuningen. Gebruik voor navigatie het adres Waardhuizenstraat 11 |
Tijd |
09.00 - 15.30 uur (Inloop vanaf 8.45) |
Tags |
Wegens te weinig belangstelling komt deze dag helaas te vervallen. Eind januari 2020 vindt de dag dijkbeheer en biodiversiteit plaats. Houd onze nieuwsbrief in de gaten.
Met medewerking van ecoloog Cyril Liebrand en aannemer Jaco Immink doorlopen we tijdens deze dag eerst een blok theorie over soortenrijkdom en uitvoeringszaken. De rest van de ochtend spreken we met elkaar over de vragen waar jij als beheerder tegenaan loopt. En delen we onze successen en hobbels. ’s Middags maken we een excursie naar de dijken in de buurt van Beuningen waar ‘gewone groene’ dijken liggen, maar ook waar al lange tijd een grote soortenrijkdom is. Dat kan ook nog in september zo zijn, uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden in de zomer.
Doel van de dag
De deelnemers kunnen aan het eind van de dag in hun eigen beheergebied aanleg- en ontwikkelbeheer opzetten en toepassen voor soortenrijke, bloemrijke dijken.
Programma
- 08.45 inloop
- 09.00 welkom door Jaap Bronsveld
- 09.15 Inleiding Cyril Liebrand over ontwikkelen van soortenrijke dijken:
- belang van soortenrijke dijken voor sterkte bekleding en bloemrijke dijken voor biodiversiteit;
- factoren die van belang zijn voor het kunnen aanleggen en ontwikkelen van soortenrijke dijken;
- maatregelen die je kunt nemen als beheerder.
- 10.00 Inleiding Jaco Immink over ‘lessons learned’ bij streefbeeld H2 bij Vallei en Veluwe:
- wat gedaan?
- wat werkt wel / niet?
- wanneer wordt een aannemer overvraagd door een waterschap? Dus: wat is realistisch?
- 10.45 Twee blokken met de deelnemers:
- Hoe ontwikkel ik in mijn gebied meer soortenrijkdom? Deelnemers werken in overleg met elkaar en met de inleiders aan een eigen stappenplan. Dit is een technisch verhaal.
- Welke hobbels moet ik nemen? Deelnemers analyseren met elkaar en de inleiders welke problemen ze tegenkomen. Dit is meer organisatorisch.
- Ca. 12.00 met lunchtasjes de bus in
- Veldbezoek rondom Beuningen en Nijmegen: onder leiding van Cyril en Jaco met elkaar op locaties kijken hoe soortenrijke vegetaties eruit zien en hoe beheer kan uitwerken.
- Ca. 15.30 terug op locatie
NB kom je met de auto gebruik dan voor de navigatie:Waardhuizenstraat 11
Voor vragen kun je contact opnemen met Petra Angelone
Bekijk ook: Deltafact Bloemrijke dijken
Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? > Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief