Skip to main content Skip to main nav

25 november 2024

Cultuurhistorische kennis uit het verleden, betere wateroplossingen in het heden

Op woensdag 25 september organiseerde het projectteam van het Erfgoeddealproject ‘Watermolenlandschappen en Klimaatadaptatie’ samen met RCE, ‘Dommeldal uit de Verf’ en STOWA een veldatelier over de watermolenlandschappen bij Hooydonk en Opwetten. Het doel van de dag: cultuurhistorie vanaf het begin meenemen in gebiedsprocessen. Juist omdat de kennis die in het landschap en historische kaarten besloten ligt, kan worden benut voor betere oplossingen.

De dag werd geopend met een tweetal presentaties door Arie Ras en Hans de Mars. Arie Ras vertelde de deelnemers over de plannen die de gemeente Nuenen heeft binnen de samenwerking Dommeldal uit de Verf. Zij zijn bezig met natuurrealisatie rondom de Dommel. Hans de Mars gaf een korte uiteenzetting van 2000 jaar watermolengeschiedenis waarin het duidelijk werd dat processen die natuurlijk lijken in het (watermolen)landschap alleen maar mogelijk zijn door menselijke ingrepen. Om de deelnemers kennis te laten maken met wat een watermolenlandschap te bieden heeft, werd het Collse watermolenlandschap bezocht. Dit kleinschalige landschap tussen Eindhoven en Eeneind is een prachtig voorbeeld van een werkend watermolenlandschap dat (unieke) natte natuur(waarden) instandhoudt. > Lees een uitgebreid verslag van de bijeenkomst 'Cultuurhistorische kennis uit het verleden, betere wateroplossingen in het heden'

De deelname van STOWA aan deze dag vloeit mede voort uit een samenwerkingsovereenkomst die de stichting in 2021 sloot met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Die samenwerking is nodig om bij water- en waterkwaliteitsopgaven opgaven, de juiste maatregelen op de daarvoor meest geschikte locaties te treffen. Kennis van cultuurhistorie kan helpen om problemen te verklaren en bij te dragen aan effectieve oplossingen voor het heden en de toekomst.