Skip to main content Skip to main nav

23 september 2024

ENW-adviezen hoogwater en graverij door bevers

Het Expertise Netwerk Waterveiligheid ENW is een onafhankelijk kennisnetwerk van specialisten in waterveiligheid. De belangrijkste taak van het ENW is het - gevraagd en ongevraagd - adviseren van overheidsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor waterveiligheid, over actuele vraagstukken en innovaties. Samen met STOWA heeft ENW recent twee publicaties uitgebracht: Water tegen de dijk. Het functioneren van waterkeringen tijdens het winterhoogwater 2023/2024 en De invloed van bevergraverij op de waterveiligheid. > Lees meer

Uit 'Water tegen de dijk. Het functioneren van waterkeringen tijdens het winterhoogwater 2023/2024' komt naar voren dat de waterkeringen het goed hebben gehouden. Op de plekken waar dijkversterkingen aan de gang waren, werden noodmaatregelen getroffen, zoals zandzakken en krammatten. Deze raakten op verschillende plaatsen beschadigd. Het advies is daarom het oefenen met noodmaatregelen om schades hieraan te voorkomen. Ook wordt in de evaluatie aandacht gevraagd voor graverij door bevers en dassen. Vooral de bevers hebben tijdens hoogwater nieuwe gangen gegraven in dijken.

In 'De invloed van bevergraverij op de waterveiligheid' pleiten de opstellers ervoor met alle waterkeringbeheerders gezamenlijk de beverpopulatie en de kwetsbare en niet-kwetsbare gebieden in kaart brengen en daarbij de impact van graverij op waterveiligheid expliciet te maken. Op dit moment zijn er nog geen structurele oplossingen. Tot die tijd gaat het om lokale beheersing van de beverpopulatie wanneer er sprake is van serieuze risico’s voor de waterveiligheid.