17 februari 2021
Haalbaarheidsstudies NOBV
Het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) doet onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen uit veen en de effectiviteit van maatregelen daartegen. De maatschappelijke en technische haalbaarheid van maatregelen is daarbij ook van belang.
Daarom zijn er een aantal studies gedaan waarin is gekeken naar verschillende aspecten van haalbaarheid:
- Biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit (over het effect van maatregelen op de biodiversiteit en kwaliteit van water en bodem);
- Waterkwantiteit en waterbeheer (over het effect van maatregelen op de waterverdeling en waterbeschikbaarheid);
- Bedrijfsvoering (over het effect van maatregelen op bedrijfsvoering en de overgang naar een andere bedrijfsvoering);
- Betaalbaarheid (over de kosten en baten van maatregelen op bedrijfsniveau en op maatschappelijk niveau);
- Governance (over de rolverdeling tussen stakeholders en inzetbaarheid van juridische instrumenten);
- Kennisdeling (over de kennisbehoefte van en kennisdeling tussen stakeholders).
In deze zes deelstudies is geïnventariseerd welke factoren van invloed zijn op de haalbaarheid van maatregelen en of hierover voldoende kennis beschikbaar is. Daarbij is ook onderzocht wat er nodig is om maatregelen haalbaar te maken. Wilt u meer weten of deze haalbaarheidsonderzoeken? Klik dan hier.
Het NOBV wordt mogelijk gemaakt door het Rijk, Provinsje Fryslân, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Provincie Zuid-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Wetterskip Fryslân, Waterschap Drents-Overijsselse Delta, het Innovatieprogramma Veen Noord-Holland (IPV), het Veenweide Innovatiecentrum (VIC) en de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder regie van STOWA.