22 november 2024
Handboek Good Modelling Practice krijgt update
STOWA en Rijkswaterstaat laten m.m.v NHV het Handboek Good Modeling Practice inhoudelijk actualiseren, met als doel de modelleerkennis zo te ontsluiten dat deze aansluit bij de werkwijze en werkvormen anno nu. Tevens moet in dit project duidelijk worden op welke wijze ‘goed modelleren’ in het opdrachtgever- en opdrachtnemerschap verankerd kan worden.
In 2024 bestond het Handboek Good Modeling Practice (GMP) 25 jaar. De vraag wat goed modelleren in de praktijk betekent, is wellicht relevanter dan ooit. Juist omdat modelresultaten steeds vaker aan de basis staan van politiek-bestuurlijke besluitvorming. Het is in dat verband van belang dat (de resultaten van) modellen betrouwbaar, transparant, reproduceerbaar en overdraagbaar zijn.
Het blijkt dat het handboek GMP nog grotendeels actueel is, en nog altijd regelmatig gebruikt wordt. Maar het handboek behoeft wel een inhoudelijke update. Ook de wijze waarop de kennis aangeboden wordt (nu in de vorm van een boek met invulformulieren), moet beter gaan aansluiten bij de huidige (digitale) werkwijze. Verder zijn er nieuwe modelleertechnieken (bijv. explainable AI) die GMP-richtlijnen vereisen en aandacht verdienen. Naast een inhoudelijke update is het van belang dat aan de opdrachtgeverskant aandacht komt voor goed modelleren en wat dat betekent voor opdrachtaanvraag en -verlening.
Interessepeiling
Het project start met een interessepeiling door STOWA en RWS, om te kijken welke partijen geïnteresseerd zijn in het opstellen van een plan van aanpak (Fase 1). Dit plan van aanpak moet leiden tot een actueel en bij de tijd Handboek Goed Modelleren in de praktijk (Fase 2).
STOWA en RWS vragen partijen om hun interesse kenbaar te maken en te voorzien van één A4 waarin zij hun ideeën voor het opstellen van een plan van aanpak schetsen. De selectie zal plaatsvinden op basis van hoe de aangedragen ideeën volgens STOWA en RWS tot een doelmatige en gedragen actualisatie leiden. De NHV zal bij deze afweging betrokken/geraadpleegd worden. Wij verzoeken partijen om hun interesse en ideeën (A4) uiterlijk 17 januari in te dienen bij administratie@stowa.nl.
Op basis van ingediende ideeën, gaan STOWA en RWS offertes aanvragen bij maximaal vier partijen die hun interesse kenbaar hebben gemaakt.
Fases
In de actualisatie van het handboek worden twee fases voorzien, die als losse opdrachten zullen uitbesteed worden.
Fase 1: Opstellen plan van aanpak
Deze fase heeft als doel het opstellen van de aanpak voor de daadwerkelijke actualisatie. Opdrachtgever ziet als onderdelen een analyse van het bestaande handboek en de redenen waarom het zelden wordt gebruikt, en het formuleren van een participatieproces om voor draagvlak bij de actualisatie te zorgen.
Fase 2: Daadwerkelijke actualisatie van handboek
In deze fase zal het handboek geactualiseerd worden conform nader te specificeren eisen en volgens het plan van aanpak dat in Fase 1 is opgesteld.