21 augustus 2018
Handboek stikstof- en fosfaatverwijdering rwzi's
Onlangs verscheen het Handboek stikstof- en fosfaatverwijdering uit communaal afvalwater op rwzi's. Het handboek geeft een compleet overzicht van de meest actuele kennis en inzichten op het gebied van stikstof- en fosfaatverwijdering uit communaal afvalwater.
Het handboek behandelt het ontwerp, het analyseren en oplossen van problemen en optimalisatie van bestaande inrichtingen op het gebied van nutriëntenverwijdering. Dat gebeurt aan de hand van een aantal overzichtelijke beslissingsdiagrammen. Het handboek besteedt tevens aandacht aan het behalen van zeer lage effluentconcentraties N en P, en aan de relatie tussen het behalen van een zekere effluentkwaliteit en het energieverbruik en de slibproductie. Kosteneffectief zuiveren vormt inmiddels namelijk een zeer belangrijk onderdeel van de dagelijkse praktijk.
In het kader van het opstellen van het handboek werden van vier specifieke rwzi's de verwijderingsproblemen geanalyseerd. De bezochte installaties zijn gedetailleerd beschreven in het bijlagenrapport 2017-47. Het gaat om rwzi Drachten (BCFS met biologische fosfaatverwijdering), rwzi Nieuwgraaf (Phoredox met biologische fosfaatverwijdering en evt. aanvullend chemische fosfaatverwijdering), rwzi Venlo (laagbelast actiefslibsysteem met biologische en chemische fosfaatverwijdering) en ten slotte rwzi Venray (mUCT met biologische- en aanvullende chemische fosfaatverwijdering. Hiermee zijn de meest voorkomende procesconfiguraties in Nederland aan bod gekomen, alsook chemische P-verwijdering.