Skip to main content Skip to main nav

14 april 2025

Hoe monitor je de effecten van warmtewinning uit oppervlaktewater?

Bij het winnen van warmte uit oppervlaktewater, lozen de warmteterugwininstallaties water dat kouder is dan de temperatuur van het ontvangende oppervlaktewater. De lozingen kunnen van invloed zijn op de ecologische waterkwaliteit ter plekke. Maar hoe monitor je die invloed? STOWA en RWS hebben een rapport laten opstellen met adviezen over de monitoringeisen die waterbeheerders in vergunningen op moeten nemen voor het monitoren van koudepluimen en de effecten op de biologische waterkwaliteit.

Het rapport geeft heldere richtlijnen voor het opstellen van monitoringeisen in vergunningen voor TEO-systemen (Thermische Energie uit Oppervlaktewater). De richtlijnen zijn in lijn met de Handreiking voor beoordeling van ecologische effecten van TEO-systemen, versie 2 die STOWA in 2023 liet opstellen. Voor standaardvergunningen zijn de eisen vereenvoudigd ten opzichte van eerdere monitoringplannen: minder parameters (vooral binnen de fysische chemie), lagere meetfrequenties en een strakker onderscheid tussen monitoringniveaus die aansluiten bij verschillende vergunningtypes. Bij maatwerkvergunningen zijn de eisen afgestemd op de specifieke beoordeling. 

Het rapport start met drie factsheets: een factsheet voor monitoring bij een standaardbeoordeling, een factsheet voor monitoring bij een maatwerkbeoordeling en een factsheet met een overzicht van mitigerende en compenserende maatregelen. De opties en afwegingen worden vervolgens verder in het rapport toegelicht. 

De monitoringresultaten worden getoetst aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) of andere relevante lokale waterkwaliteitsdoelen. Gezien de onzekerheden in biologische metingen is uitgebreide monitoring volgens de opstellers van het rapport cruciaal om betrouwbare conclusies te trekken, ondanks de hogere kosten. 

STOWA verwacht dat de geadviseerde aanpak in het rapport waardevolle inzichten op over de ecologische impact van TEO-systemen. De stichting moedigt waterbeheerders aan om de via monitoring verzamelde gegevens te delen, voor bredere toepassing en kennisdeling.