Skip to main content Skip to main nav

23 augustus 2024

Hoe voorkom je afzettingen in vacuümrioleringssystemen?

STOWA werkt aan het opstellen van algemene richtlijnen voor de bestrijding van aanslag in vacuümtoiletsystemen. Recente ervaringen met het Waterschoon-project in Sneek - waar huizen en gebouwen zijn aangesloten op vacuümriolering - laten de noodzaak hiervan zien.

Het project Waterschoon in Sneek uit 2008 is een innovatief project waarbij zwart water (toiletwater) wordt gescheiden van grijs water (afkomstig van de badkamer, gootsteen en (vaat)wasmachine). Deze stromen worden apart lokaal verwerkt. Voor de opvang van geconcentreerd toiletwater worden vacuümtoiletten gebruikt, gekoppeld aan een vacuümsysteem. In 2008 werden de eerste woningen aangesloten op het vacuümsysteem, en sinds ongeveer 2015 zijn er 207 huurwoningen op aangesloten. Het aantal verstoppingen neemt toe. Eind 2020 moest de rioolreinigingsdienst een pijp net buiten het gebouw doorzagen om er goed bij te kunnen. 

Gevolgen

Het 'dichtslibben' van de vacuümbuizen heeft grote gevolgen, aangesloten vacuümtoiletten niet meer kunnen worden gebruikt. Gezien het feit dat er sinds Waterschoon meerdere projecten met vacuümtoiletten zijn gerealiseerd in Nederland en buitenland is het zeer waarschijnlijk dat deze projecten uiteindelijk tegen dezelfde problemen aanlopen als in Sneek. Uit reeds uitgevoerd onderzoek blijkt dat er zeer weinig bronnen zijn die over dergelijke stortingen rapporteren. De vraag is: welke (preventieve) maatregelen kunnen genomen worden om dichtslibben te voorkomen?

De ervaringen met afzettingen in Sneek zijn zeer relevant voor andere projecten met vacuümrioleringsystemen in Nederland en daarbuiten. Omgekeerd zijn praktijkervaringen uit andere vacuümprojecten ook relevant voor Sneek, hoewel Sneek nu een voortrekkersrol lijkt te hebben bij corrigerende maatregelen, omdat dit project al enige tijd geleden is gerealiseerd terwijl de meeste andere projecten veel recenter zijn gerealiseerd. Er is reeds theoretisch onderzoek gedaan naar de mechanismen van aanslagvorming in de vacuümleidingen. De praktijkervaringen zullen naar verwachting enkele jaren in beslag nemen, aangezien afzettingen zich niet in een paar maanden vormen. Hopelijk wordt er uiteindelijk voldoende informatie om algemene richtlijnen op te stellen voor de bestrijding van aanslag in vacuümtoiletsystemen. 

> Bekijk hieronder een video over het project Waterschoon in Sneek