Skip to main content Skip to main nav

25 november 2024

Hoe ziet de veenweidesloot van de toekomst eruit?

Hoe kunnen toekomstbestendige veenweidesloten bijdragen aan doelstellingen op het gebied van klimaat, natuur en landbouw? Dat wordt onderzocht in het project 'Veenweidesloot van de Toekomst', waar STOWA aan bijdraagt vanuit het programma Veen en Water. Op 19 november jl. was er een webinar over dit onderwerp.

Het waterbeheer in veenweidegebieden vraagt om een voortdurende afweging tussen de belangen van milieu, agrariërs, omwonenden en bedrijven. Vaak zijn de belangen strijdig en hebben maatregelen onbedoelde of ongewenste neveneffecten op andere terreinen. Voor het maken van goede afwegingen en keuzes is actuele kennis van groot belang. Binnen het STOWA-programma Veen en Water zijn samen met de waterschappen in veenweidegebieden zeven kennisvragen gedefinieerd die met voorrang beantwoord moeten worden. Deze vragen zijn verwerkt in de Kennisagenda veenweiden. Een van de kennisvragen is: Wat zijn de gevolgen van grootschalige toepassing van maatregelen op de waterkwaliteit?

In het project Veenweidesloot van de Toekomst (VeeST) wordt onderzocht hoe toekomstbestendige veenweidesloten kunnen bijdragen aan doelstellingen in het veenweidegebied. Daarbij wordt geïnventariseerd hoe het beheer en onderhoud kan bijdragen aan de verbetering van waterkwaliteit en biodiversiteit, stabiele oevers en beperkte baggeraanwas. Het project loopt tot 2026. 

De verkenningsfase van het project is inmiddels afgerond en de uitvoeringsfase is gestart. Daarover organiseerde STOWA op 19 november een webinar, in samenwerking met het Veenweiden Innovatie Programma Nederland (VIPNL), waar VeeST onderdeel van uitmaakt. In het webinar kwamen de resultaten van de verkennisfase aan bod en werd onder meer ingezoomd op wensbeelden en beheer en onderhoud. Bekijk hier het webinar terug op video.

Het rapport over de verkenningsfase van VeeST is hier te vinden.

VIPNL een landelijk programma dat in 2022 is opgericht door het ministerie van LVVN, in samenwerking met provincies en waterschappen, om te komen tot de ontwikkeling van duurzame en opschaalbare vormen van landgebruik. Kijk voor meer informatie over VIPNL op www.vip-nl.nl.