Skip to main content Skip to main nav

25 september 2024

“Ik kom mijn bed uit om de wereld iets beter te maken”

Mark van der Werf (48) is met ingang van 1 juni de nieuwe directeur van STOWA. Hij kent de waterwereld goed. Van der Werf werkte meer dan twintig jaar bij de Unie van Waterschappen. Maar de waterkennis trok. Net als de wens om hands-on een bijdrage te leveren aan een betere wereld: “Het grootste vraagstuk voor de mensheid is volgens mij: hoe gaan we leven binnen de natuurlijke grenzen van onze planeet? STOWA kan helpen bij het vinden van een antwoord op die vraag.”

In een interview in de STOWA ter Info vertelt hij wat de reden was om te solliciteren bij STOWA. Bij de Unie was hij de afgelopen jaren steeds vaker met hele grote beleidsthema’s bezig: “Dat is duwen en trekken aan een beleids-supertanker, waarbij het altijd maar de vraag is hoeveel invloed je hebt op de koers van die tanker.” Hij wilde ‘met de bal aan de voet zelf invloed hebben’, en samen met de waterschappen aan de slag. “Toen de vacature voor directeur van STOWA voorbij kwam, was de brief dus snel geschreven.”
 
Van der Werf vertelt in het gesprek onder meer hoe hij aankijkt tegen de relatie tussen kennis en beleid, het gebruik van watermodellen en zijn plannen met STOWA.