2 november 2020
Kaumera. Een jaar later
Het is alweer een jaar geleden dat een groot aantal samenwerkende partijen waaronder STOWA Kaumera Nereda Gum lanceerden als nieuwe innovatieve grondstof die we uit rest- en afvalwater kunnen halen. Wat is er ondertussen gebeurd en wat gaat het komende jaar brengen? Er loopt een flink aantal onderzoeken en samenwerkingsverbanden om toepassingen te ontwikkelen. De tweede Kaumera extractie installatie in Epe is klaar en zal binnenkort ook volledig draaien. Kortom, genoeg om naar uit te kijken!
Vanaf oktober 2019 is de Kaumera extractie installatie opgestart. Dit hebben we in stappen gedaan. Zodra een processtap ingeregeld was, gingen we door naar de volgende stap. Kaumera is nieuw en we zijn de eersten in de wereld die het maken. Daarom kun je niet helemaal voorspellen wat je tegenkomt. Soms liep het soepel, soms waren er onverwachte situaties die opgelost moesten worden. Onze collega’s hebben samen met deskundigen van de Kaumera partners hard gewerkt om het proces goed in te regelen. De volgende stap is 24-uurs productie.
Tweede installatie
In Epe heeft Waterschap Vallei en Veluwe een tweede Kaumera extractie-installatie gebouwd. Epe wordt nu opgestart en de verwachting is dat de eerste levering in november 2020 plaats zal vinden.
In maart 2020 is de eerste vrachtwagen vol Kaumera geladen en vervoerd naar onze afnemer Chaincraft. Zij hebben het bewerkt en doorgestuurd naar hun klant Koppert Biological Systems. De Kaumera is gebruikt als biostimulant. Inmiddels is duidelijk dat de klant tevreden is met de resultaten en we verwachten binnenkort de volgende order!
Het eerste half jaar na de opening hebben we veel bezoekers mogen ontvangen. Helaas is dit sinds half maart vanwege Corona niet meer mogelijk. Daarom hebben we een videorondleiding gemaakt, zodat u toch kunt zien hoe het proces eruit ziet. Deze rondleiding kunt u hieronder bekijken. En natuurlijk ontvangen we u heel graag 'live' zodra dat weer mogelijk is.
Het terugwinnen van Kaumera uit rest- en afvalwater vindt plaats binnen het Nationaal Alginaat (grondstof voor bioplastic met daarin alginezuur, kan gewonnen worden uit organisch afval) OntwikkelingsProgramma (NAOP). In dit programma werken Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, STOWA, ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV en de TU Delft nauw samen. Sinds 2017 is biotechnologiebedrijf Chaincraft aangesloten voor het sluiten van de kringloop, namelijk het toepasbaar maken en op de markt brengen van Kaumera.