Skip to main content Skip to main nav

5 september 2024

Living Labs EBEO 2.0 officieel van start

Op 10 september wordt - na enkele maanden van voorbereidingen - in een workshop het officiële startschot gegeven voor de levende laboratoria, de gebieden waar de nieuwe ecologische beoordelingsmethode (EBEO 2.0) in de praktijk verder wordt ontwikkeld en wordt uitgewerkt tot een praktische bruikbare methode die ook voor bestuurders aansprekende resultaten genereert.

Er worden in het EBEO-project in totaal drie levende laboratoria ingericht, die recht doen aan de verschillende watertypen die we in Nederland hebben. Het gaat om:

  1. Grote wateren, IJssel-Vecht-delta, i.s.m. Rijkswaterstaat;
  2. Sloten en plassen in polders van laag Nederland, regio Heerhugowaard, i.s.m. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;
  3. Wateren op de hogere zandgronden, met twee subtypen: a. stromende wateren, Midden Limburg i.s.m. Waterschap Limburg en b. de Drentse vennen, i.s.m. Waterschap Drents Overijsselse Delta.

In de eerste workshop wordt met betrokkenen van de levende laboratoria onderzocht op welke (praktische) vragen de methode nu precies een antwoord moet geven. Wat is de precieze monitoringbehoefte en gewenste functionaliteit van het diagnostisch instrument? Op basis daarvan wordt in een tweede workshop, begin november, de keuze bepaald van de bemonsteringslocaties. bepaald waarbij we ons gaan richten op de keuze van bemonsteringslocaties. 

Meer weten? Ga naar www.stowa.nl/ebeo

Ecologische BEOordeling 2.0. Van data naar diagnose 

In dit project werkt STOWA met verschillende partners aan een methode waarmee de waterbeheerders de ecologische toestand van wateren beter kunnen verklaren, in een ook voor niet-ingewijden begrijpelijke vorm. Dat gebeurt door actuele kennis over de eisen die de aangetroffen water- en watergebonden organismen aan hun omgeving stellen, beter te benutten. De methode wordt samen met waterschappers gebiedsgericht uitgewerkt in Living Labs, met uiteenlopende watertypen. Met name om het draagvlak voor en de praktische bruikbaarheid van de nieuwe methode te waarborgen.    
 
De nieuwe methode geeft samen met de ecologische sleutelfactoren – die inzicht geven in de niet-levende omstandigheden waaronder de aquatische levensgemeenschap verkeert - een zo goed mogelijk antwoord op de vraag waarom de ecologische toestand is zoals die is (diagnose). Daarmee krijgen waterbeheerders meer en betere handvatten voor het afleiden van de juiste waterkwaliteitsdoelen en nemen van de juiste, kosteneffectieve maatregelen om de toestand te verbeteren en waterkwaliteitsdoelen te halen.