Skip to main content Skip to main nav

10 september 2024

NWB-Waterinnovatiefonds verstrekt lening aan Susphos

SusPhos krijgt als tweede bedrijf in Nederland een lening van het NWB-Waterinnovatiefonds. De lening is bestemd voor het doorontwikkelen van de SusPhos-technologie om fosfaat terug te winnen uit slibas, een restproduct dat ontstaat na de verbranding van rioolwaterzuiveringsslib. De ambities van SusPhos zijn hoog: doel is ten minste 80 procent van het in slibas aanwezige fosfaat terug te winnen.

De teruggewonnen grondstof kan commercieel worden verhandeld als gerecycled fosfaatproduct voor de landbouw en de chemie. En dat is nodig, want de voorraad fosfaat is eindig. Terugwinning van fosfaat is dus lonend, voor het milieu en om economische redenen. Naast het fosfaatproduct wordt een tweede product gemaakt uit de slibas; een circulaire cementvervanger. Susphos gebruikt de lening voor de ontwikkeling van een fosfaatrecyclingfabriek naast de bestaande slibverwerkingsinstallatie van Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) in Moerdijk (www.snb.nl). In 2027 moet de fabriek gaan draaien.

Zero-waste

Bijzonder aan de technologie van SusPhos is dat het een zero-waste technologie is, het slibas wordt volledig gebruikt om de twee producten te produceren. Daarbij heeft het recyclingproces maar weinig water en chemicaliën nodig. Tevens betrekt de fosfaatrecyclingfabriek warmte vanuit de slibverwerkingsinstallatie. Marissa de Boer, CEO van SusPhos: “Onze zero-waste technologie is uniek. Naast circulariteit draagt het ook bij aan het reduceren van CO2-emissie.”  

Het NWB-waterinnovatiefonds is verguld met de toekenning van de lening. Bestuurslid Riksta Zwart: “Wat het NWB-Waterinnovatiefonds zo aanspreekt in SusPhos, is de combinatie van economisch perspectief en circulariteit. Het mes snijdt aan twee kanten. De waterschappen hebben afgesproken hun verwerkingskosten omlaag te brengen. Ze zijn erop gericht zo veel mogelijk stoffen terug te winnen uit slib. En dat is precies waar de innovatie van SusPhos over gaat.”

Ook de nieuwe STOWA-directeur Mark van der Werf, tevens voorzitter van het Investment Committee van het NWB-Waterinnovatiefonds, ziet de mogelijkheden van de SusPhos-technologie: "Innovatie is voor regionale waterbeheerders en rwzi’s heel belangrijk. Ze zoeken voortdurend naar nieuwe, slimme methoden die zuivering, circulariteit en economische levensvatbaarheid met elkaar combineren. En dat is precies wat SusPhos beoogt. De lening van het NBW-WIF draagt bij de volgende stap, waarin duidelijk moet worden of de technologie ook op grotere schaal kan worden ingezet.’ STOWA ondersteunt al jaren onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe slibverwerkingstechnologieën. 

 

Het NWB Waterinnovatiefonds financiert Innovatieve projecten van waterschappen die breed toepasbaar zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) is oprichter van dit zelfstandige fonds. Meer weten? Ga naar waterinnovatiefonds.nl.