Skip to main content Skip to main nav

17 oktober 2024

Op zoek naar optimum tussen kosten en baten slibontwatering

De ontwatering en afzet van zuiveringsslib is een grote kostenpost voor waterschappen. Een goede ontwatering van slib bespaart enerzijds op kosten van transport en afzet (minder volume), maar kost anderzijds meer energie en chemicaliën en dus geld. STOWA heeft in dit verband onderzoek laten doen naar de belangrijkste factoren die de ontwaterbaarheid van slib beïnvloeden.

Waterschappen produceren jaarlijks 1,3 miljoen ton ontwaterd zuiveringsslib. Dit slib wordt voornamelijk verbrand. De kosten voor de afzet bedragen ruim 100 miljoen euro, terwijl nog eens ruim 20 miljoen aan kosten worden gemaakt voor het gebruik van chemicaliën voor de ontwatering. De ontwaterbaarheid van slib verschilt sterk van locatie tot locatie en van seizoen tot seizoen. Daardoor is heel moeilijk vast te stellen of altijd de beste ontwateringsprestatie wordt bereikt. Als waterschappen beter kunnen vaststellen wanneer de beste prestatie wordt bereikt en welke slibeigenschappen invloed hebben op de ontwaterbaarheid, kan dat kosten besparen. 

In dit onderzoek zijn gedurende twee jaar slibmonsters genomen van het slib van twee representatieve rioolwaterzuiveringen, rwzi Harnaschpolder en rwzi Bath. 

Deze monsters zijn uitgebreid gekarakteriseerd. Daarnaast zijn verschillende methoden getest om de ontwaterbaarheid vast te stellen en vervolgens zijn deze resultaten vergeleken met de ontwateringsresultaten die in de praktijk werden gerealiseerd. Het doel was inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren die de ontwaterbaarheid van slib beïnvloeden.

Dit onderzoek heeft meer inzicht gegeven in de belangrijkste factoren die de ontwaterbaarheid beïnvloeden maar heeft ook laten zien dat de correlaties complex zijn. Regelmatige monitoring van relevante parameters kan volgens de onderzoekers helpen om een uitgebreidere dataset op te bouwen om deze complexe correlaties beter te ontwarren, bijvoorbeeld met artificiële intelligentie.