21 februari 2025
Waar gaat hemelwater naartoe: open water, riolering of bodem?
STOWA en stichting RIONED hebben een update uitgebracht van de handleiding over het gebruik van de zogenoemde BGT-inlooptabel. De handleiding beschrijft een uniforme registratiemethodiek voor het koppelen van zogenoemde BGT-vlakken (Basisregistratie Grootschalige Topografie) met de bestemming van het water. Daarmee kan de vraag worden beantwoord: in welke mate infiltreert hemelwater op een bepaalde plek in de bodem, stroomt het naar open water of het riool in?
Gemeenten en waterschappen willen inzicht hebben in de bestemming van afstromend hemelwater. Dat inzicht is onder meer nodig voor het maken van hydraulische modellen, afvalwaterprognoses, afkoppelkaarten en systeemoverzichten stedelijk water (voorheen BRP). De BGT Inlooptabel plus de bijbehorende inlooptool voorzien hierin. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld hoe groot de inloop van neerslag vanaf het afvoerend oppervlak is naar het riool en de achterliggende rwzi’s. Dit met het oog op de dimensionering van riolen, rioolgemalen en zuiveringen.
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een nauwkeurige digitale kaart van Nederland waarop gebouwen, wegen, waterlopen, terreinen en spoorlijnen eenduidig zijn vastgelegd. De BGT Inlooptabel typeert de vlakken uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie en combineert deze met de verwachte bestemming van het afstromend hemelwater vanuit dat ‘vlak’: bodem, oppervlaktewater of riolering. De bijbehorende BGT-inlooptool koppelt in GIS-software de BGT-vlakken automatisch aan GWSW-conforme rioleringsbestanden (Gegevenswoordenboek Stedelijk Water).
De BGT Inlooptabel is een concreet voorbeeld hoe de koppeling van bestaande datasets leidt tot nieuwe toepassingen en doelmatiger werken. Hoe goed dat (geautomatiseerd) werkt, laat ook de BGT Inlooptool zien die in opdracht van Stichting RIONED en STOWA ontwikkeld is op basis van de BGT Inlooptabel.
De BGT Inlooptabel en -tool bieden naast afvalwaterprognoses en dimensioneringsvraagstukken, belangrijke input voor berekeningen voor het inschatten van risico’s op wateroverlast en droogteproblemen op wijk- en straatniveau. De data zijn ook in te zetten voor het monitoren van de uitvoering van beleidskeuzes zoals afkoppelmaatregelen.