Skip to main content Skip to main nav

19 augustus 2024

Waterwijzer Natuur: hulpmiddel bij ruimtelijke afwegingen

De Nederlandse natuur staat onder druk door verdroging, stikstofdepositie en klimaatverandering. Dit dwingt tot anders omgaan met beschikbaar water en ruimte. Mede met hulp van STOWA werd met het oog hierop de Waterwijzer Natuur ontwikkeld. Onlangs verscheen in H2O een artikel over dit instrument. Aan de hand van twee casussen wordt beschreven hoe je de WWN kunt toepassen.

> Download het artikel

De Waterwijzer Natuur speelt een belangrijke rol bij het begrijpen van de complexe interacties tussen water, bodem en vegetatie in natuurgebieden. Door het gebruik van geavanceerde modellen en scenarioberekeningen biedt de WWN inzicht in de effecten die veranderingen in waterhuishouding, klimaat en stikstofdepositie hebben op de natuur. De WWN wordt continu doorontwikkeld en verbeterd, en sluit daarmee zo goed mogelijk aan bij actuele kennis. De WWN is een waardevol instrument gebleken voor het beheer en behoud van natuur en het duurzaam inrichten van het landelijk gebied.

De WWN werd mede mogelijk gemaakt door de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg, de waterschappen Aa en Maas en Vechtstromen, Brabant Water, Vitens, het gezamenlijk onderzoeksprogramma van de drinkwaterbedrijven, Deltaprogramma Zoetwater/ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, KWR Water Research Institute, WENR en STOWA.

Meer weten over de WWN en zelf aan de slag? Ga naar: