Skip to main content Skip to main nav

2 december 2024

Zuiveringsslib grondstof voor natuurlijk alternatief voor plastic

De afgelopen vier jaar werkten vijf waterschappen in het PHA2USE-project samen met STOWA, HVC en Paques Biomaterials aan de opschaling van een proces om een natuurlijke afbreekbare plasticvervanger te maken uit zuiveringsslib. De plastic vervanger is voor allerlei toepassingen getest, zoals kweekpotjes voor planten en zelfhelend beton. Het materiaal is goed toepasbaar in situaties waar biologische afbreekbaarheid waardevol is met het oog op lucht, bodem, en water.

De wereld zoekt naar alternatieve grondstoffen voor plastic. Paques Biomaterials ontwikkelde in dat licht Caleyda®, een materiaal dat lijkt op plastic maar duurzamer is. Het is licht, sterk, makkelijk te vormen en te gebruiken als plastic, met één groot voordeel: het breekt vanzelf af in de natuur. Zo voorkomt het bijvoorbeeld de ophoping van microplastics in het milieu. Caleyda® kan worden gemaakt van verschillende soorten organische reststromen. Het PHA2USE-project bewees dat dit materiaal ook uit zuiveringsslib kan worden gemaakt. Dat proces werkt als volgt. In afvalwater zitten veel vetzuren. Bacteriën eten deze vetzuren op en zetten ze om in een materiaal dat plastic kan vervangen. Ze slaan dit materiaal op als energiereserve in hun cellen. Dit materiaal wordt vervolgens uit de cellen gehaald en schoongemaakt. Wat overblijft, is een poeder. Dit poeder kan gebruikt worden als een natuurlijk alternatief voor plastic in verschillende producten. In de afgelopen twee jaar heeft een testinstallatie bij HVC in Dordrecht Caleyda® gemaakt van zuiveringsslib. Dit materiaal werd in voldoende hoeveelheden geproduceerd, zodat bedrijven het konden testen als alternatief voor plastic. 

Veelbelovend

Het PHA2USE-project heeft laten zien dat het Caleyda®-proces veelbelovend is voor waterschappen. Het kan een goede manier zijn om waarde te halen uit slib bij afvalwaterzuiveringen. 

Dit sluit goed aan bij de duurzaamheidsdoelen van de waterschappen, zegt Bas Peeters, voorzitter van de PHA2USE-stuurgroep en bestuurslid van Waterschap De Dommel. “Dit project past perfect bij onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal en in 2050 volledig circulair te zijn,” zegt hij. “Nu maken we van een deel van het slib biogas. Maar door er een plasticvervanger van te maken, zorgen we voor een echt circulair proces en krijgt het slib nog meer waarde.” Volgens Peeters is er nog wel werk te doen. “We moeten de basis die we met dit project hebben gelegd omzetten in een concrete investering. Een nieuwe installatie kan een voorbeeld zijn voor alle waterschappen.” Paques Biomaterials bouwt op dit ogenblik  een pilotinstallatie voor de extractie van Caleyda®. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor een grotere fabriek op een nabijgelegen locatie. 

Download STOWA-rapport 2024-42 | PHA2USE. Naar de commerciële productie van een plasticvervanger uit communaal zuiveringsslib


Meer weten? Download het PHA2USE-magzine         

 

In het PHA2USE-project werkten de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân samen met STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), AquaMinerals, TU Delft en Wetsus (kenniscentrum voor duurzame watertechnologie) steunden het project met verdere kennisontwikkeling.