13 december 2019
Kaumera wint weer
Het Kaumera-project, waar ook STOWA bij betrokken is, heeft op 12 december de Waterinnovatieprijs gewonnen in de categorie 'Schoon Water'. Eerder kreeg dit project ook al de Aquatech Innovation Award.
Kaumera Nereda® Gum - kortweg Kaumer - is een nieuwe, biobased grondstof die wordt gewonnen uit het korrelslib afkomstig van het Nereda® -zuiveringsproces. De eerste installatie werd onlangs geopend in Zutphen. Een tweede installatie volgt in het voorjaar van 2020, in Epe. Kaumera heeft een aantal unieke eigenschappen. Het kan water vasthouden maar ook afstoten. Dit biedt verschillende mogelijkheden voor toepassing in de land- en tuinbouw, de papierindustrie en de bouwsector. Zo kan Kaumera mogelijk worden ingezet als biostimulant in de land- en tuinbouw. Biostimulanten verbeteren de opname van meststoffen en beschermen tegen stressfactoren. Ook kan het dienen als mestcoating, waardoor toegediende meststoffen langzaam vrijkomen, daardoor gelijkmatiger worden opgenomen door gewassen en er minder meststoffen uitspoelen naar het milieu.
De ontwikkeling van de grondstof Kaumera is het resultaat van een samenwerking tussen Royal HaskoningDHV, TU Delft, STOWA, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, biotechnologiebedrijf Chaincraft en de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). Alle partijen brengen een deel van de kennis en expertise in die nodig is voor het terugwinnen, verwerken en vermarkten van de nieuwe grondstof.
Naast de categorie Schoon water waren er ook prijzen te verdelen in drie andere categorieën. In De Categorie 'Waterveiligheid' won een project waarin wordt gewerkt aan veilige en duurzame gebiedsontwikkeling in het Maasdal bij Oyen Wanssum. In de categorie 'Voldoende Water' ging de prijs de PlasticRoad van KWS, Wavin en Tortal. Het gaat om een weg die regenwater buffert.
In de categorie 'Digitale transformatie' ging de prijs naar een slimme vispassage de Smart Vislift, een project van Vislift BV en waterschap Rivierenland. De publieksprijs was voor de Versterking van de Houtribdijk met zandige oevers van Rijkswaterstaat.