Online workshop ‘Slimme gedragsbeïnvloeding & communicatie voor een betere waterkwaliteit’
Op 17 november 2020 organiseren de CoP Bewustzijn Waterkwaliteit van STOWA en het KIWK-project Gedragswetenschappen de online workshop ‘Slimme gedragsbeïnvloeding & communicatie voor een betere waterkwaliteit’. Verbetering van onze waterkwaliteit is alleen mogelijk als boeren, burgers en beheerders ander gedrag laten zien. Dat gaat niet vanzelf. Soms is dat af te dwingen met regels, of te stimuleren met subsidies, maar niet altijd. Wat doe je dan? We nodigen u graag uit om uw eigen ervaringen in te brengen en te leren van ervaringen van anderen tijdens de online workshop.
Aanmelden
Datum |
|
Locatie |
Online |
Tijd |
14.00-16.30 uur |
Op 17 november kijken we met gedragsexperts naar effectieve gedragsbeïnvloeding en communicatie binnen de watersector. Na een inleiding in de gedragswetenschappen kunt u deelnemen aan één van de twee deelsessies. Uw keuze voor de deelsessie maakt u op de dag zelf.
- Interventies in de waterketen met gedragswetenschappen door beleidsmedewerkers en waterbeheerders
- Slimme communicatie door waterbeheerders en communicatiemedewerkers.
De eerste deelsessie gaat over het brainstormen over mogelijke interventies die door beleidsmedewerkers en waterbeheerders genomen kunnen worden om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit doen we aan de hand van de zogeheten ‘interventieladder’. Hiermee kijken we naar waterkwaliteitsproblemen waar deelnemers nu mee bezig zijn en wat voor interventies er vanuit de gedragswetenschappen wellicht mogelijk zijn.
In de tweede deelsessie bespreken we voorbeelden van effectieve communicatie t.b.v. waterkwaliteit uit de dagelijkse praktijk. Als u zelf een mooi voorbeeld wilt inbrengen dan kunt u ons hierover mailen.
Voorafgaand aan de workshop ontvangt u een email met een link naar de MS-teams meeting. Deelname is gratis.
Organisatie
De organisatie van de workshop is in handen van het Project ‘Kennisimpuls Waterkwaliteit - Gedragswetenschappen: anders omgaan met water’ en ‘Community of Practice Bewustzijn Waterkwaliteit’.
Kennisimpuls waterkwaliteit - Gedragswetenschappen: anders omgaan met water
Binnen dit KIWK project laten Deltares, WUR, RIVM en KWR zien hoe gedragswetenschappen kunnen worden ingezet in de watersector. Zij doen dan aan de hand van onderzoek in de ketens van medicijnen, nutriënten en microplastics. Meer informatie kunt u hier vinden. De coördinator van dit project is Esther de Wit (WUR).
Community of Practice Bewustzijn Waterkwaliteit
De CoP is een samenwerkingsverband van beleidsmakers en communicatiespecialisten van de waterschappen, gericht op gedragsbeïnvloeding door inzet van Citizen Science, Participatie en Communicatie. Meer informatie: www.bewustzijnwaterkwaliteit.nl.
Meer weten over de Community of Practice Bewustzijn Waterkwaliteit? > Klik hier