Kennisdag Sleutelfactor Toxiciteit
Op dinsdag 28 januari ben je van harte welkom bij de Kennisdag Sleutelfactor Toxiciteit. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die de Sleutelfactor Toxiciteit wil inzetten voor het meten van toxiciteit in oppervlakte- en drinkwater. Let op: neem je laptop mee naar deze dag!
Datum |
|
Locatie |
Matrix ONE, ONE Auditorium, Science Park 301, Amsterdam |
Tijd |
09.30 - 16.30 uur (inloop vanaf 09.00 uur) |
Tags |
De Sleutelfactor Toxiciteit – kortweg SFTox - is een methode waarmee waterbeheerders en drinkwaterbedrijven chemische verontreiniging van het oppervlaktewater aan kunnen tonen. Zie www.sleutelfactortoxiciteit.nl voor meer informatie.
De bijeenkomst is ingedeeld in een informatief ochtenddeel waarbij de het belang van en de werking van de Sleutelfactor Toxiciteit wordt toegelicht. In de middag is er ruimte om je te verdiepen door het volgen van twee van de drie mogelijke interactieve programmaonderdelen.
Geef je snel op via de bovenstaande link. Er is plaats voor 100 deelnemers, vol = vol. Geef bij het aanmelden je voorkeuren op voor de middagsessies (zie onder). Je wordt ingedeeld bij 2 van de 3 onderdelen en we proberen zo goed mogelijk rekening te houden met de voorkeuren.
Neem je laptop mee!
Middagdeel optie 1: Serious Game
Ga aan de slag met de Sleutelfactor Toxiciteit. In spelvorm onderzoek je hoe je vanuit verschillende praktijkvoorbeelden de methode van de Sleutelfactor Toxiciteit kan gebruiken om verontreinigingen op te sporen en aan te pakken. Hierbij word je uitgedaagd om kosteneffectief te werken. Gebruik jij je geld om extra metingen uit te voeren of bijvoorbeeld om advies in te winnen bij een expert?
Middagdeel optie 2: Excursie naar Bio Detection Systems (BDS)
Bio Detection Systems (BDS) is een laboratorium welke gespecialiseerd is in (in vitro) bioassays waaronder Calux assays. Vanaf Matrix ONE maken we een wandeling naar het kantoor en lab van BDS op Science Park (max. 10 minuten lopen). Tijdens de rondleiding krijg je een kijkje in het lab en leer je over de volgende onderwerpen: 'CALUX in water', 'CALUX bioassays, cell handling and robotics' en 'Sample processing and accreditatie (OECD/ISO)'.
Middagdeel optie 3: Workshop Sleutelen met de Sleutelfactor Toxiciteit
Met deze workshop gaan we in op de bruikbaarheid van de resultaten van de Sleutelfactor Toxiciteit en staat de volgende vraag centraal: hoe gebruik je de sleutelfactor Toxiciteit voor het beschermen of effectief herstellen van de waterkwaliteit t.a.v. chemische verontreinigingen? Aan de hand van kaartmateriaal en (hypothetische) resultaten onderzoeken we samen hoe je resultaten kan presenteren, hoe resultaten gekoppeld zijn aan de Kader Richtlijn Water, hoe je het bestuur van een Waterschap informeert over verontreinigingen en hoe je maatregelen kan prioriteren.
Voorlopig programma
- 09.00 - 9.30 uur Inloop
- 09.30 - 9.45 uur Opening door Tessa van der Wijngaart, Milo de Baat & Veerle Tuijnman
- 09.45 - 10.00 uur Introductie Sleutelfactor Toxiciteit
- 10.00 - 11.00 uur De Sleutelfactor Toxiciteit uitgelegd
- Chemiespoor, door Leo Posthuma (RIVM)
- Bioassayspoor, door Insam Al Saify (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht)
- 11.00 - 11.45 uur Toepassingen van de Sleutelfactor Toxiciteit aan de hand van casussen, met onder meer: Van het bioassayspoor naar het chemiespoor: toxiciteitsbevestiging in afspoelend regenwater, door Insam Al Saify (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht); Historische en ruimtelijke trends van toxiciteit in Nederland - Lisa van Eck & Joost van den Roovaart (Deltares); Mengseltoxiciteit in de Bestrijdingsmiddelenatlas – Marco Visser (CML)
- 11.45 - 12.00 uur Afsluiting ochtendprogramma
- 12.00 - 13.00 uur Lunchpauze
- 13.00 - 14.30 uur Ronde 1: Serious Game, Excursie Bio Detection Systems of Workshop
- 14.30 - 16.00 uur Ronde 2: Serious Game, Excursie Bio Detection Systems of Workshop
- 16.00 - 16.30 uur Afsluiting
- 16.30 - 17.30 uur Borrel
Deze bijeenkomst is uitsluitend fysiek te volgen en wordt niet opgenomen.