Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Webinarserie water- en stoffenbalansen 2. 'Stoffenbalansen in beeld, uitspoeling van nutriënten'

In een serie van twee webinars maak je kennis met het maken van water- en stoffenbalansen. De webinars zijn interessant voor iedereen die start met het uitvoeren van watersysteemanalyses en het maken van dergelijke balansen. In dit tweede webinar gaan we dieper in op het maken van een stoffenbalans en wat daarbij komt kijken.

Aanmelden

Waterbalansen zijn van groot belang voor zowel het waterkwantiteits- als waterkwaliteitsbeheer. Waterbalansen geven inzicht in de omvang van waterstromen, in de herkomst van het water in een gebied en daarmee in de waterkwaliteit.  Met een waterbalans worden alle in- en uitgaande waterstromen in een watersysteem gekwantificeerd. Een waterbalans is een noodzakelijk onderdeel van een watersysteemanalyse en vormt ook de basis voor de Ecologische Sleutelfactoren.

Met een waterbalans kun je vervolgens een stoffenbalans opstellen waarmee inzicht wordt verkregen in de herkomst van stoffen en de belasting van het water met bijvoorbeeld voedingsstoffen. De belasting van het watersysteem is op haar beurt bepalend voor de mate waarin bijvoorbeeld waterplanten kunnen gaan groeien en/of algen tot bloei kunnen komen. Een goede water- en stoffenbalans is van essentieel belang om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit (diagnose) en maatregelen die je kunt nemen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Dit webinar gaat in op het maken van een stoffenbalans en bedoeld als verdieping op het maken van een waterbalans. Piet Groenendijk van WEnR gaat in op de uitspoeling van nutriënten en de kentallen die hiervoor zijn opgesteld op basis van het Landelijk Waterkwaliteit Model (LWKM). Luuk van Gerven van Waterschap Aa en Maas laat zien hoe je deze in de praktijk gebruikt en wat deze inzichten opleveren. 

Dit webinar is geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben met het werken met water- en stofbalansen.  Maar ook zeer leerzaam voor diegene die dat nog niet hebben.

Geïnteresseerd in de emissiegetallen? Ga naar: https://www.stowa.nl/waterbalans