3 februari 2025
Gezocht: projecten en innovaties die bijdragen aan betere waterkwaliteit
Wat hebben emissieloze voeropslagen, compostthee en een erfemissiescan met elkaar gemeen? Allemaal kregen ze financiële ondersteuning vanuit het Stimuleringsbudget Emissiebeperking Open Teelten en Veehouderij. Met dit budget zetten de waterschappen en STOWA zich in om de waterkwaliteit in de veehouderij en de open teelten te verbeteren. Jaarlijks is er 280 duizend euro beschikbaar voor projecten en initiatieven die bijdragen aan minder emissies en betere waterkwaliteit. Ook jouw (project)idee kan in aanmerking komen.
Waterschappen, onderzoeksinstellingen, (koepel)organisaties én agrariërs die in samenwerking met partijen innovatieve oplossingen ontwikkelen voor het verminderen van nutriënten- en gewasbeschermingsmiddelenuitstoot, kunnen aanspraak maken op het stimuleringsbudget. Deze financiële bijdrage geeft een steuntje in de rug bij de implementatie van nieuwe technieken, onderzoek of het vertalen van opgedane kennis naar de praktijk. Daisy Bosse, secretaris van het Stimuleringsbudget: “Met deze regeling stimuleren we bewustwording en innovatie bij agrariërs. We willen laten zien dat praktische oplossingen een groot verschil kunnen maken voor de waterkwaliteit.”
Budget
Het stimuleringsbudget is ingesteld voor de periode 2020-2027. Jaarlijks is er, zoals gezegd, 280 duizend euro beschikbaar. Projecten kunnen een financiële bijdrage krijgen tot maximaal 80 duizend per jaar, met een maximum van 200 duizend per project. De bijdrage vanuit het stimuleringsbudget bedraagt maximaal 50% van de totale financiering van het project. De regeling richt zich op projecten en initiatieven die emissies terugdringen en bijdragen aan ecologische en chemische verbeteringen van het oppervlaktewater.
Praktijkvoorbeelden
In dit overzicht vind je voorbeelden van initiatieven, projecten en pilots die verder konden groeien dankzij steun van het stimuleringsbudget. Het gaat onder meer om:
- een pilot met een sensor-gestuurde klep voor voeropslagen, die regenwater en perssap effectief scheidt, en de uitstoot van nutriënten vermindert;
- onderzoek naar het gebruik van compostthee in de teelt van zetmeelaardappelen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen;
- het project ‘Grondig boeren met mais’ dat is gericht op het onder de aandacht brengen van duurzame teeltsystemen van mais doormiddel van kennisoverdracht en demonstraties.
Goed idee?!
Heb jij een innovatief project of initiatief dat past bij de doelen van het stimuleringsbudget? Dien dan je aanvraag in! De eerstvolgende sluitingsdatum is 3 maart 2025. Meer informatie over de regeling en de voorwaarden is te vinden op deze pagina. Aanvragen worden beoordeeld door een commissie van waterschapsvertegenwoordigers.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact op met de secretaris van het Stimuleringsbudget Emissiebeperking Open Teelten en Veehouderij, Daisy Bosse, tel. 06-16088001 of mail naar dbosse@ltonoord.nl.