Ervaringen en inzichten poederkool op rwzi’s; inkoop, gebruik en veiligheid
De afgelopen jaren zijn er op diverse Nederlandse rwzi’s poeder-actiefkool (PAK) installaties in gebruik genomen voor het verwijderen van microverontreinigingen. Deze installaties leveren waardevolle praktijkkennis op voor het ontwerp, de bouw en het beheer en onderhoud van toekomstige installaties. De beschikbare informatie uit de praktijk is in dit rapport op een overzichtelijke manier gebundeld zodat hier lering uit getrokken kan worden.
Publicatienummer |
2025-13 |
Thema |
Waterkwaliteit, Nieuwe stoffen |
Datum |
|
De komende jaren moeten er op steeds meer rwzi’s microverontreinigingen worden verwijderd. Eén van de technieken hiervoor is het doseren van poeder-actiefkool (PAK). De geschatte inkoop ervan door Nederlandse waterschappen zal de komende jaren toenemen tot ca. 1.200 ton/j in 2028. Hiermee is een kostenpost van zo’n 5 miljoen euro mee gemoeid. In de Community of Practice verwijdering microverontreinigingen is een gebruikersgroep actiefkool opgericht om kennis te delen over de ervaringen met de toepassing van actiefkool voor de verwijdering van micro’s.
Bij de waterschappen is behoefte aan actuele kennis voor de bouw van PAK-installaties en de aanbesteding voor de levering van PAK. De afweging tussen kosten en duurzaamheid speelt hier bijvoorbeeld een belangrijke rol. Ook is er behoefte meer inzicht te krijgen in de te stellen eisen aan de kwaliteit van de kool en aan kennis over analysemethoden om de kwaliteit van de kool op gezette tijden te kunnen controleren.
Qua duurzaamheid zijn er verschillende keuzes mogelijk. Zo zijn er naast ‘standaard PAK’ verschillende niet-fossiele poederkolen die je kunt gebruiken, maar ook PAK dat vrijkomt bij de reactivatie van granulair kool (GAK), en mogelijk ook hergebruik van PAK afkomstig uit de drinkwaterindustrie.
Kennisdeling via de Community of Practice verwijdering microverontreinigingen werkt, zoals blijkt uit dit rapport; er is goede lering te trekken uit de beschikbare en in dit rapport gebundelde praktijkkennis met reeds bestaande poederkoolinstallaties. Zowel wat betreft het ontwerp van de installatie voor de opslag en dosering van PAK en de eigenschappen van verschillende PAK-soorten, als voor explosieveiligheid, beheer en onderhoud, duurzaamheid, kosten en aanbesteden.