Buienselectie stedelijk gebied. Meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer. Deelrapport 2
In het rapport STOWA 2019-19 is een methode gepresenteerd voor het bepalen van wateroverlast in stedelijke gebieden of andere snel reagerende watersystemen op basis van een selectie van meerder buien (64 of 27). Er is echter gebleken dat voor veel gebruikers het doorrekenen van 64 of 27 buien te veel rekentijd kost. In deze rapportage bieden we daarom een subselectie van deze buien aan, waarmee kan worden gerekend als men geïnteresseerd is in een specifieke herhalingstijd.
Publicatienummer |
2024-24 |
Thema |
Klimaatadaptatie, Wateroverlast |
Datum |
|
Waterschappen voeren watersysteemtoetsen uit om hun systeem te toetsen aan wateroverlastnormen. Voor het uitvoeren van watersysteemtoetsen raadt STOWA aan de stochastenmethode of de tijdreeksmethode te gebruiken voor het opleggen van neerslagbelastingen (STOWA 2011-31). Ze worden veelvuldig gebruikt om het regionaal watersysteem te toetsen. Daarvoor wordt meestal de 100-jarige reeks bij De Bilt gebruikt (tijdreeks), of worden stochasten opgesteld op basis van extreme neerslagstatistiek en neerslagpatronen (gepresenteerd in STOWA 2019-19). Deze reeksen en patronen zijn op uurbasis.
Doordat stedelijke systemen sneller reageren dan regionale systemen, zijn vaak kortere duren maatgevend. Het is daarom belangrijk met subuurlijkse tijdstappen te rekenen. In STOWA 2019-19 is een methode gepresenteerd voor het bepalen van wateroverlast in stedelijke gebieden of andere snel reagerende watersystemen op basis van een selectie van 64 buien of een selectie van 27 buien uit de samengestelde reeks van 10-minutenmetingen van automatische weerstations.
De selectie van 64 of 27 buien geeft een betrouwbare inschatting van herhalingstijden voor snel reagerende systemen met kort systeemgeheugen, waartoe veel stedelijke systemen behoren. Er is echter gebleken dat voor veel gebruikers het doorrekenen van zo veel buien te veel rekentijd kost. In deze rapportage bieden we daarom een sub-selectie van deze buien aan, waarmee kan worden gerekend als men geïnteresseerd is in een specifieke herhalingstijd. De set bevat drie buien per herhaaltijd, voor de herhaaltijden 10, 25, 50 en 100 jaar. De buienselectie wordt, net als de set van 27 en 64 buien uit STOWA 2019-19, ontsloten via www.meteobase.nl.
Dit rapport presenteert de buienselectie en de methode om met deze buienselectie water standen te bepalen voor herhalingstijden van 10, 25, 50 en 100 jaar. Daarnaast wordt een casus besproken waarin deze methode is toegepast voor het stedelijk gebied van Sliedrecht.
We merken tot slot op dat sommige gebruikers omwille van rekentijd besluiten te rekenen met één enkele ontwerpbui of composietbui voor een herhalingstijd. Dit levert een minder nauwkeurige inschatting op van de waterstand bij die herhaaltijd en wordt daarom afgeraden. Voor de herhaaltijden 10, 25, 50 en 100 jaar biedt deze set een alternatief waarmee de rekentijd beperkt blijft tot het doorrekenen van 3 buien per herhaaltijd.
De resultaten van het project ‘Meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer’ worden vervat in zes deelrapporten, te weten:
- STOWA 2023-35 | Beoordeling neerslagstatistiek. Meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer. Deelrapport 1
- STOWA 2024-37 | Neerslagstatistiek, -reeksen en -gebeurtenissen op basis van de KNMI’23 klimaatscenario’s. Meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer. Deelrapport 1A
- STOWA 2024-24 | Buienselectie stedelijk gebied. Meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer. Deelrapport 2
- STOWA 2023-36 | Droogtestatistiek. Meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer. Deelrapport 3
- STOWA 2024-10 | Beoordeling kwaliteit weersverwachtingen meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer. Deelrapport 4
- STOWA 2024-11 | Nut en noodzaak van seizoensverwachtingen meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer. Deelrapport 5