Skip to main content Skip to main nav

Landelijke grondparameterset afleiden van kentallen voor grondsterkte

STOWA heeft de resultaten van tien jaar onderzoek naar de sterkte-eigenschappen van grondsoorten in Nederland bijeen gebracht in een geotechnische database. Deze database bespaart kosten door bestaande kennis en ervaringen te ontsluiten voor toepassing elders. Om waterbeheerders verder te faciliteren bij hun werk, liet STOWA de geotechnische meetgegevens analyseren. Dit rapport bevat de highlights uit die analyse en helpt regionale waterbeheerders aan specifieke, technische informatie over de grondeigenschappen van gebieden die vergelijkbaar zijn met locaties binnen hun eigen beheergebied. Bij elkaar genomen, levert alle informatie een actueel en nauwkeurig beeld op van de geotechnische gesteldheid van Nederland.

Het onderzoek heeft sinds 2013 een schat aan informatie opgeleverd over de eigenschappen van de diverse grondsoorten in Nederland. Deze geotechnische eigenschappen helpen waterschappen en andere regionale waterbeheerders bij het bepalen en realiseren van maatregelen voor beheer en versterking van waterkeringen. De gegevens zijn opgeslagen in een database, die toegankelijk is voor waterbeheerders. Maar hoe kun je al die geotechnische eigenschappen praktisch toepassen?

Database

De STOWA database bevat de resultaten van laboratoriumonderzoek naar de geotechnische eigenschappen van grond. De database bevat proeven op grondmonsters bij zowel regionale als primaire keringen. Het betreft informatie van een groot aantal waterschappen. De resultaten zijn zorgvuldig verzameld, maar de database is zeker niet compleet. Het (blijven) aanleveren van data wordt op prijs gesteld.

Opgemerkt wordt dat STOWA in samenwerking met Rijkswaterstaat voornemens is de structuur van de database en de tool voor het samenstellen van een proevenverzameling aan te passen, dit mede naar aanleiding van ontwikkelingen betreffende de classificatie van grondsoorten (NEN), de uitvoering van laboratoriumproeven en de BasisRegistratieOndergrond. De aanpassingen zullen worden afgestemd met de belanghebbenden, zoals de waterschappen, de adviesbureau’s, kennisinstituten en de grondonderzoek bedrijven (grondmechanische laboratoria). Op dit moment worden de gewenste aanpassingen geïnventariseerd. Relevante bevindingen en ontwikkelingen zullen via de STOWA en deze website bekend worden gemaakt.

Disclaimer
De data is aangeleverd door de betreffende waterschappen, daarbij is aangenomen dat de aangeleverde data correct is. Op de data zelf is geen kwaliteitscontrole of bewerking uitgevoerd, wel is gecontroleerd of de opname in de database correct is verlopen. Het gebruik van de informatie in de database is voor eigen risico. STOWA, noch de waterschappen die de data hebben aangeleverd, aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke onjuistheden in de data of eventuele gevolgen door toepassing van de data.

Mocht u informatie tegenkomen die niet correct of verouderd is, laat het ons weten. Ook voor interessante bevindingen van generieke analyses van de data houden we ons aanbevolen.