Leidraad Toetsen op Veiligheid Regionale Waterkeringen
Het toetsen van de veiligheid van een regionale waterkering komt neer op het zo goed mogelijk bepalen van de verwachte sterkte van een waterkering en het vergelijken daarvan met de optredende belastingen die horen bij de vastgestelde norm. Het eindoordeel, de eindtoets, geeft aan of de sterkte voldoet. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is de Leidraad Toetsen op Veiligheid (LTV) Regionale Waterkeringen.
Publicatienummer |
2015-15 |
Thema |
Waterveiligheid, Aanwijzen, normeren, toetsen en verbeteren |
Datum |
|
In 2015 bracht STOWA hiervan een hernieuwde (blauwe) versie uit van de eerder verschenen (groene) Leidraad uit 2007. De blauwe versie bevat de nieuwste inzichten die volgen uit het onderzoek dat de afgelopen jaren is gedaan naar de sterkte en stabiliteit van waterkeringen. Om de nieuwe leidraad actueel te houden is deze modulair opgebouwd: een algemeen deel als basis en los daarvan modules per toetsspoor. Deze modules kunnen worden aangepast, zodra er nieuwe inzichten zijn met een kwaliteitsstempel van de ENW.
Modules van de leidraad
LTV regionale Waterkeringen - algemene intro
LTV Regionale Waterkeringen (2015) – Module A. Algemeen
In module A wordt in algemene zin ingegaan op de beoordeling van de veiligheid van regionale keringen.
LTV Regionale Waterkeringen (2015) – Module B. Belastingen
Module B gaat nader in op de belastingsituaties (hoogwater en droogte) en op belastingen (hydraulische belastingen en overige belastingen).
LTV Regionale Waterkeringen (update 2018) – Module C. Sterkte
Module C beschrijft achtergronden bij de verschillende beoordelingssporen. Vervolgens geeft de module enkele specifieke aanwijzingen voor de beoordeling van de verschillende typen regionale waterkeringen. In 2018 heeft een update plaatsgevonden waarbij de toelichting op het gebruik van de verschillende modellen is aangepast.
Klik HIER voor de oudere versie van deze module (2015).
LTV Regionale Waterkeringen (2016) – Module D. Beoordeling veiligheid
In module D worden de beoordelingssporen voor de verschillende faalmechanismen beschreven (hoogte, piping / heave, macrostabiliteit binnentalud, macrostabiliteit buitentalud, microstabiliteit, bekledingen en stabiliteit voorland).
LTV Regionale Waterkeringen (2015) – Module E. Niet-waterkerende objecten
Module E gaat in op de niet-waterkerende objecten (objecten op, in of nabij een waterkering verstaan die niet bijdragen aan het waterkerend vermogen van de waterkering).
LTV Regionale Waterkeringen (2015) – Module F. Waterkerende kunstwerken
Deze module gaat – beperkt – in op het beoordelen van de veiligheid van waterkerende kunstwerken. In algemene zin wordt voor de beoordeling van waterkerende kunstwerken verwezen naar de Leidraad Waterkerende Kunstwerken in regionale waterkeringen [STOWA, 2011]. De Leidraad Waterkerende Kunstwerken beschrijft een wijze voor de beoordeling van waterkerende kunstwerken in regionale waterkeringen in het kader van de veiligheidstoetsing.
LTV regionale Keringen (2015) - Module G. Beheerdersoordeel
Deze module richt zich op de werkwijze om tot een beheerdersoordeel te komen en om dit oordeel te onderbouwen. De wijze waarop de beheerder het oordeel opstelt wordt niet (in detail) voorgeschreven (in tegenstelling tot de beoordelingssporen voor het technische oordeel).
LTV Regionale Waterkeringen (2015) - Bijlagen en referenties
LTV Regionale Waterkeringen (2015) - Compendium Achtergrondrapportages
Dit compendium bevat de rapportages van veel projecten die in het kader van de tweede fase van het ontwikkelingsprogramma zijn uitgevoerd.