Webinar VeeST: Veenweidesloot van de toekomst
STOWA en het Veenweiden Innovatie Programma Nederland (VIPNL) organiseren samen het webinar ‘Veenweidesloot van de Toekomst’. In dit webinar gaan we in op de vraag wat de gevolgen zijn van grootschalige toepassing van maatregelen in veenweidegebieden op de waterkwaliteit. Dit is een belangrijke kennisvraag van het STOWA-programma Veen en Water.
Datum |
|
Locatie |
Online |
Tijd |
10.00 - 11.30 uur |
Tags |
> Bekijk het webinar terug op video
Dit webinar is het eerste in een reeks vanuit het STOWA-programma Veen en Water. Met het programma levert STOWA een bijdrage aan de manier waarop waterschappen in de toekomst het waterbeheer in veenweidegebieden vorm kunnen geven. Dit met het oog op de ontwikkelingen in deze gebieden, zoals bodemdaling en de uitstoot van broeikasgassen. Binnen het programma zijn samen met de waterschappen zeven kennisvragen gedefinieerd. Een van de kennisvragen is: wat zijn de gevolgen van grootschalige toepassing van maatregelen op de waterkwaliteit?
In het webinar ‘Veenweidesloot van de toekomst’ gaan STOWA en het Veenweiden Innovatie Programma Nederland (VIPNL) in op deze vraag. VIPNL is een landelijk programma dat in 2022 is opgericht om te komen tot de ontwikkeling van duurzame en opschaalbare vormen van landgebruik. Een van de thema’s binnen VIPNL is Veenweidesloot van de Toekomst, kortweg VeeST, waarin wordt onderzocht hoe toekomstbestendige veenweidesloten kunnen bijdragen aan doelstellingen op het gebied van klimaat, natuur en landbouw. Daarbij wordt geïnventariseerd hoe het beheer en onderhoud kan bijdragen aan de verbetering van waterkwaliteit en biodiversiteit, stabiele oevers en beperkte baggeraanwas.
In het webinar, voorgezeten door STOWA-programmamanager Watersystemen Michelle Talsma, nemen Debby van Rotterdam (NMI/Inhoudelijk trekker VeeST), Laura Moira (Nmi/onderzoeker VeeST) en Michiel Verhofstadt (Floron/onderzoeker VeeST) je mee in de stand van zaken van de Veenweidesloot van de Toekomst.