Skip to main content Skip to main nav

Helpdesk Graverij

STOWA is met andere (overheids)partijen bezig overzicht te creëren in de activiteiten rondom graverij in vitale infrastructuur, zoals waterkeringen, wegen en spoordijken. De nadruk ligt op het opdoen en delen van kennis over alle aspecten van graverij in waterkeringen, van inspectie tot beleid en inrichtingsmaatregelen. Het betreft tevens kennis over uiteenlopende diersoorten die graafschade kunnen maken. Op deze manier krijgen beheerders handvatten om de omgang met graverij in waterkeringen vorm te geven. Als onderdeel hiervan is de Helpdesk Graverij is in het leven geroepen.

Hebt u vragen dan kunt u deze aan de helpdesk stellen: graverij@stowa.nl

Meer weten

Via de onderstaande links krijg je meer (achtergrnd)infromatie over graverij in waterkeringen en andere vitale infrastructuur.

Op dit moment (medio 2024) is er nog geen goede methode beschikbaar om graverij in dijken te detecteren. Er worden momenteel verschillende methoden onderzocht die kunnen helpen bij de detectie van beverholen en -gangen.

Er worden verschillende preventieve maatregelen toegepast. Bijvoorbeeld het aanbrengen van stortsteen, gaas of damwanden. Daarnaast wordt onderzocht of hoogwatervluchtplaatsen een oplossing kunnen bieden en wordt getest of het toevoegen van kalk aan de kleilaag van dijken gravers kan weren.

STOWA is bezig een internationale expertgroep bij elkaar te krijgen omdat we veel van elkaar kunnen leren. De problematieken zijn vaak van dezelfde aard, de oplossingen ook. Doel is om de collega’s in het buitenland beter te kunnen vinden en samen op te trekken bij soortgelijke problemen.

Op donderdag 17 oktober 2024 vindt het jaarlijkse symposium van het Kenniscentrum Bever plaats. De bijeenkomst vindt plaats in het provinciehuis in Zwolle. Op deze dag nodigen we beheerders van waterkeringen, wegen en spoorwegen, evenals medewerkers van provincies en natuurbeschermingsorganisaties, uit om met elkaar in gesprek te gaan en op de hoogte gebracht te worden van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot bevers. > Meer informatie en aanmelden