Skip to main content Skip to main nav

Future Dikes 2

Future Dikes 2 heeft tot doel het ontwikkelen van handreikingen voor aanleg (inclusief inzaai), omvorming en beheer van dijken om ze sterk en soortenrijk te maken en in stand te houden. Droogteproeven en faalkansberekeningen vertellen ons wat klimaatverandering gaat betekenen voor de dijkveiligheid, en de rol van soortenrijke dijken hierin.

Begin juni was het eindsymposium van Future Dikes 1. Dit HWBP-gesubsidieerde project van waterschap Rivierenland met een consortium van partijen richtte zich op de vraag hoe bloemrijke dijken aan te leggen en hoe sterk de wortelmat is van een kruidenrijke grasbekleding. We weten nu wat de eigenschappen van sterke soortenrijke dijken zijn. We weten waar we naartoe willen: sterke en soortenrijke dijken. We weten nog niet hoe we hier komen met betrekking tot aanleg, omvorming en beheer. Future Dikes fase 2 is bedoeld om de gezamenlijke ambitie “Sterke soortenrijke dijken als standaard” in de praktijk te brengen. Future Dikes 2 gaat zich ook richten op het beheer in drogere condities door klimaatverandering.

STOWA is opdrachtgever van dit project namens 13 deelnemende waterschappen, Rijkswaterstaat en HWBP. De uitvoering wordt getrokken door de Radboud Universiteit.

Koppeling Fase 1: Fase I resulteerde in kennis van de relaties tussen vegetatie, bodem en sterkte van bestaande dijken. Deze metingen, incl. de golfoverslagproeven, hebben bevestigd dat soortenrijke dijken sterk zijn, en hebben informatie opgeleverd om in het BOI opgenomen te worden. De rapportage van Fase 1 staat integraal online (zie www.ru.nl/futuredikes); verder zijn ook de resultaten van verwante projecten, zoals Gras op Zand en Gras- en Kleibekleding, beschikbaar. We kunnen dus door om bovenbeschreven ambitie in de praktijk te brengen.

Koppeling HWBP-projecten: Fase 2 sluit aan bij lopende en nieuw geplande dijkversterkingsprojecten. Dit zal deels in de ontwerpfase zijn (waarbij de uitvoering buiten de looptijd van Future Dikes valt), deels in de uitvoeringsfase (inzaai- en ontwikkelbeheer).