Beslisschema voor het inlaten van water met blauwalgen
Dit rapport beschrijft een beslisschema voor het inlaten van rivierwater met blauwalgen tijdens droge perioden.
Publicatienummer |
2020-35 |
Thema |
Klimaatadaptatie, Zoetwatertekort & droogte |
Datum |
|
In de zomers van 2018 en 2019 hebben aaneengesloten droge periodes geleid tot lage rivierafvoeren. Als gevolg daarvan was de stroming in de rivieren zo laag, dat er omstandigheden ontstonden die gunstig zijn voor het optreden van bloei van blauwalgen. Regionale waterbeheerders werden met de vraag geconfronteerd of er blauwalgenhoudend rivierwater moest worden ingelaten en zo de kans op het introduceren van (giftige) blauwalgen te accepteren, of dat er (tijdelijk) geen water moest worden ingelaten en de gevolgen daarvan, zoals het optreden van droogte, voor lief moest worden genomen.
Om de waterbeheerders houvast te geven bij het nemen van besluiten in dergelijke situaties heeft de STOWA, in samenwerking met de zuidelijke waterschappen, opdracht gegeven het voorliggende beslisschema op te stellen. De aanpak is gebaseerd op de huidige kennis en de informatie zoals die nu voorhanden is. De ontwikkelingen op het gebied van nieuwe analyse- en monitoringstechnieken en op het gebied van toxiciteit voor verschillende gebruiksfuncties gaan voort.
Blauwalgen in inlaatwater. Effecten van waterinlaat vanuit rijkswateren in achterliggende wateren (2024)
In november 2024 verscheen de bovenstaande rapportage, in opdracht van Waterschap Aa en Maas. Het rapport bevat de resultaten naar een onderzoek van het inlaten van algenrijk water vanuit rijkswateren in de watersystemen van de maaswaterschappen.
Mede als gevolg van stijgende zomertemperaturen en verminderde zomerafvoer van de Maas, moeten waterschappen steeds vaker algenrijk oppervlaktewater inlaten in hun beheergebied. Hoge blauwalgenconcentraties zijn een potentieel risico voor de ecologie en kunnen een extra bedreiging vormen voor het bereiken van de KRW-doelen. De waterschappen hebben dit water echter nodig om het waterpeil op orde te houden en kunnen niet altijd wachten met inlaten. Vier waterschappen langs de Maas hebben
Waardenburg Ecology gevraagd een studie te doen naar de ecologische effecten van blauwalg op het binnenwater. > Download het rapport