Blauwalgen: giftig groen
In de publicatie 'Blauwalgen: giftig groen' worden de achtergronden over cyanobacteriën op een rijtje gezet, ten behoeve van bestuurders, de makers van waterbeleid en waterbeheerders, maar ook voor onderzoekers.
Publicatienummer |
2009-43 |
Thema |
Waterkwaliteit, Realiseren van ecologische waterkwaliteitsdoelen (KRW) |
Datum |
|
Als gevolg van de opwarming van het oppervlaktewater door klimaatverandering, krijgen we steeds vaker te maken met overlast door blauwalgen, of cyanobacteriën. Drijflagen van cyanobacteriën geven visuele, geur- en stankoverlast. De bacteriën zelf scheiden gifstoffen af die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Tegelijkertijd blijken de cyanobacteriën aan de basis van de evolutie van het leven op aarde te staan, met een voor zulke primitieve organismen opvallende rijkdom aan vormen. De verschillende soorten zijn aangepast aan het leven in een groot aantal, soms zeer verschillende milieus, van droge woestijnbodems tot hete bronnen.
In de publicatie 'Blauwalgen: giftig groen' worden de achtergronden over cyanobacteriën op een rijtje gezet, ten behoeve van bestuurders, de makers van waterbeleid en waterbeheerders, maar ook voor onderzoekers. Gezamenlijk spannen deze groepen zich in om vat te krijgen op de precieze mechanismen die de bloei van cyanobacteriën veroorzaken, de aard en werking van de gifstoffen te achterhalen en om voorspellingsmodellen voor cyanobacteriën te ontwikkelen. Dat om de gezondheidsrisico’s van de cyanobacteriën zoveel mogelijk het hoofd te bieden.
In H20 2009-23 staat een artikel over het blauwalgenvoorspellingsmodel dat STOWA en andere partijen laten ontwikkelen. klik hier voor een pdf van het artikel.