Gezondheidsrisico's van fonteinen in overstortvijvers beoordelen met RainTools
Dit gezamenlijke rapport van STOWA en RIONED beschrijft een praktische methodiek waarmee u als (stedelijk) waterbeheerder de gezondheidsrisico’s van een fontein in een overstortvijver kunt beoordelen.
Publicatienummer |
2016-24 |
Thema |
Waterkwaliteit, Water in de stad |
Datum |
|
In (overstort)vijvers staan vaak fonteinen om de waterkwaliteit te verbeteren of te behouden. Een fontein creëert waterbeweging en verhoogt plaatselijk de zuurstofconcentratie in het water, waardoor bijvoorbeeld na een overstorting vissen kunnen overleven. Een fontein vernevelt water tot kleine druppeltjes en de wind verspreidt deze. Mensen in de omgeving van de vijver kunnen de waternevel inslikken of inademen. Als het vijverwater uit de fontein verontreinigd is, kan het inslikken van de nevel maag-darmklachten veroorzaken (zoals diarree en overgeven) of het inademen luchtwegklachten (zoals hoesten, kortademigheid en keelpijn).
Dit gezamenlijke rapport van STOWA en RIONED beschrijft een praktische methodiek waarmee u als (stedelijk) waterbeheerder de gezondheidsrisico’s van een fontein in een overstortvijver kunt beoordelen. De methodiek is ingebouwd in RainTools, het simulatieprogramma voor regenwatervoorzieningen van Stichting RIONED en STOWA. Met de zogenaamde fonteintegel in RainTools kunt u over een langere termijn het verloop van de vijverwaterkwaliteit met een historische neerslagreeks nabootsen. Met de resultaten hiervan kunt u de gezondheidsrisico’s van de fonteinnevel beoordelen. Ook kunt u de effecten verkennen van mogelijke maatregelen om die risico’ste verminderen