Skip to main content Skip to main nav

Haalbaarheidsstudie PFAS-vernietiging met een ball mill

Dit rapport presenteert de resultaten van de haalbaarheidsstudie (kogelmolen) naar een nieuwe destructieroute voor PFAS. De nieuwe route combineert afbraak van PFAS in een ball mill (kogelmolen) met chemisch regenereerbare adsorbentia zoals DEXSORB. De studie toont aan dat de ball mill een hoog destructierendement behaalt voor pure PFAS. De destructieroute biedt een duurzamer alternatief voor verbranding van PFAS in actiefkool, met een lagere CO2-voetafdruk.

In deze haalbaarheidsstudie is op basis van verkennende onderzoeken door de leverancier, maar ook op basis van literatuur-, laboratorium- en duurzaamheidsonderzoek een advies gegeven over het vormgeven van de PFAS-destructieroute. Aansluitend is in de haalbaarheidsstudie gekeken naar de verdere ontwikkeling van de ball mill technologie, de filter- en droogprocessen in de destructieroute en de mogelijkheden voor implementatie in de Nederlandse praktijk. De ball mill of kogelmolen is een techniek waarbij door metalen ballen van verschillende formaten condities worden gecreëerd met hoog energetische botsingen en veel frictie. Zie voor meer informatie par. 7.1 in het rapport.

Voor het vervolg wordt voorgesteld om de ball mill verder te ontwikkelen waarin een ‘Proof of Principle’ praktijkonderzoek wordt uitgevoerd. Dit advies is gebaseerd op de resultaten van deze haalbaarheidsstudie, waarin aangetoond is dat de destructieroute een effectief en duurzaam alternatief biedt voor de huidige best beschikbare techniek van PFAS-destructie, namelijk verbranden bij minimaal 1200 graden Celsius. 

Het voorgestelde vervolgonderzoek bestaat uit twee fasen. De eerste fase richt zich op PFAS-destructie uit een relatief eenvoudige grondwatermatrix. Zo kan de technologie geverifieerd worden zonder mogelijke verstoring door de complicaties vanwege meer complexe matrices zoals in afvalwater aanwezig zijn. De tweede fase richt zich wel op PFAS uit een complexere communale rioolwatermatrix, waar mogelijk interferentie van andere microverontreinigingen of organische stoffen een rol spellen bij de destructie. Bij dit vervolgonderzoek wordt gebruik gemaakt van beladen DEXSORB van een pilot op PFAS-vervuild grondwater in Doetinchem en een pilot met DEXSORB op effluent van de communale rioolwaterzuiveringsinstallatie Dordrecht.

De resultaten van deze onderzoeken zijn essentieel voor de doorontwikkeling van de destructieroute, en om de praktische toepasbaarheid en effectiviteit van de ball mill-technologie onder diverse omstandigheden te valideren. Wanneer beide deelonderzoeken succesvol zijn afgerond, wordt als volgende stap het valideren van de destructieroute op pilotschaal overwogen. Met toepassing van deze techniek kan in de toekomst PFAS niet alleen uit de waterfase verwijderd worden, maar wordt ook de PFAS-circulatie en verdere accumulatie in het milieu worden doorbroken.