Verwijdering van medicijnresten met behulp van ozon en ultrasound. Verkennend pilotonderzoek (IPMV)
De combinatie van ozon en ultrasound is een technologie voor de vergaande verwijdering van microverontreinigingen uit rwzi-effluent. Dit rapport bevat de uitkomsten van een pilotonderzoek naar deze combinatie op rwzi Winterwijk. Daaruit komt naar voren dat bij toevoeging van ultrasound er sprake is van een hoger verwijderingsrendement van microverontreinigingen bij een lagere ozondosering. Door de lagere ozondosering treedt minder bromaatvorming op. Dit pilotonderzoek maakte onderdeel uit van het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater IPMV.
Publicatienummer |
2023-30 |
Thema |
Waterkwaliteit, Nieuwe stoffen |
Datum |
|
Het ministerie van IenW, STOWA en de Nederlandse waterschappen hebben gezamenlijk het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit Afvalwater (IPMV) opgezet om de ontwikkeling van veelbelovende verwijderingstechnieken te versnellen. Binnen het thema ‘Oxidatieve technieken’ is de toepassing van ultrasound in combinatie met ozontechnologie in een pilot nader onderzocht. De onderzoeksvragen die voortkwamen uit de voorafgaande haalbaarheidsstudie zijn in deze pilot onderzocht om een nauwkeurigere vergelijking te maken met de referentietechnologie (conventionele ozonisatie) op de aspecten verwijderingsrendement, kosten, duurzaamheid (CO2-footprint), desinfectie, antibioticaresistentie en bromaatvorming.
De pilottesten werden in april 2022 uitgevoerd op de rwzi Winterswijk van Waterschap Rijn en IJssel. Door omstandigheden was het niet mogelijk het pilotonderzoek volledig uit te voeren. Omdat alleen een batchgewijs gevoede pilotinstallatie is gebruikt (USO4-installatie) konden de onderzoeksvragen slechts gedeeltelijk worden beantwoord. In dit verkennend pilotonderzoek is het in de haalbaarheidsstudie gerapporteerde verwijderingsrendement van de gidsstoffen bevestigd. Bij een 20% lagere ozondosering zijn deze rendementen hoger dan die van de referentietechnologie. De resultaten zijn vergeleken met het pilotonderzoek met conventionele ozonisatie op rwzi Aarle-Rixtel (STOWA 2020-41). Tijdens onderhavig pilotonderzoek was de bromaatvorming vergelijkbaar met de meest gunstige bromaatvorming bij de referentiedosering van 0,7 g O3/g. Bij een lagere dosering is de bromaatvorming vergelijkbaar laag als bij conventionele ozonisatie. De resultaten geven een eerste inzicht in de bromaatvorming van de gecombineerde technologie (combinatie van ozon en ultrasound).
De onderzoeksvragen die niet konden worden beantwoord in deze verkennende pilot, zijn op dit moment niet bevestigd noch ontkracht. Voorafgaand aan opschaling naar demo of full-scale installatie is het wenselijk om deze alsnog te onderzoeken. Hiervoor is een duurproef met een grotere pilotinstallatie wenselijk.