KRW-maatregelen voor nutriëntenverwijdering in de afvalwaterketen
Dit rapport bevat een geactualiseerde inventarisatie van KRW-maatregelen voor nutriëntenverwijdering in de afvalwaterketen. Deze inventarisatie kunnen de water- schappen gebruiken bij het maken van een selectie van de te nemen maatregelen om de oppervlaktewaterkwaliteit dichter bij het KRW-doel te brengen.
Publicatienummer |
2024-27 |
Thema |
Waterkwaliteit, Realiseren van ecologische waterkwaliteitsdoelen (KRW) |
Datum |
|
Sinds 2005 is de Kaderrichtlijn Water van kracht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) hebben een impact op de oppervlaktewaterkwaliteit omdat ze hierop effluent lozen. Afhankelijk van de rwzi waarom het gaat, kan de impact op de oppervlaktewaterkwaliteit uiteenlopen van verwaarloosbaar tot allesbepalend. Voor rwzi’s betekent dit concreet dat er op diverse locaties in Nederland verbeteringen nodig zijn op het gebied van stikstof en fosforverwijdering.
Het rapport bespreekt de haalbare kwaliteit vanuit rwzi’s voor de verschillende fracties van stikstof en fosfor, en geeft een overzicht van meer dan 25 geïdentificeerde maatregelen om de kwaliteit te verbeteren. Deze maatregelen zijn in te delen in vier categorieën: het aanvoerstelsel, de hoofdzuivering, de deelstroombehandeling en de nabehandeling. Van alle maatregelen zijn aspecten als kosten, CO2 footprint en ruimtebeslag inzichtelijk gemaakt. Daarnaast is richting gegeven aan een optimale volgorde van het toepassen van deze maatregelen (van lage naar hogere kosten, van meest duurzaam naar minder duurzaam). Voor de meest kansrijke maatregelen is per maatregel een factsheet opgesteld waarin relevante informatie over de maatregel is opgenomen. Het rapport bevat beslisbomen om per locatie te komen tot (combinaties van) maatregelen die nader kunnen worden onderzocht.
Dit rapport is te gebruiken als een richtinggevend instrument en kan helpen om een voorselectie te maken bij de te overwegen maatregelen. Daarnaast kan met dit rapport snel een indicatie worden verkregen van kosten en CO2-footprint. Een locatie-specifieke studie naar de te nemen maatregelen per rwzi blijft nodig, aldus de opstellers van het rapport. De opstellers van het rapport adviseren om de mogelijke maatregelen voor stikstof- en fosforverwijdering steeds in samenhang te beschouwen met de eisen die zullen voortkomen uit de herziene Europese richtlijn voor de behandeling van stedelijk afvalwater; met name de toekomstige eisen rondom medicijnrestenverwijdering zijn hierbij relevant.
Tot slot: er is landelijk behoefte aan antwoord op de vraag wat (juridisch gezien) een doelmatige inspanning is die in de afvalwaterketen mag worden verwacht op het vlak van de nutriëntenverwijdering. In dit rapport wordt geadviseerd hiervoor gebruik te maken van de definitie van best beschikbare technieken (BBT/BBT+) voor communale rwzi’s.